Hlavní obsah

Finsko tento týden znovu otevře dva hraniční přechody s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko ve čtvrtek znovu otevře dva ze svých hraničních přechodů s Ruskem. Podle agentury Reuters o tom ve středu informovala finská vláda. Helsinky koncem listopadu uzavřely veškeré silniční přechody na hranici mezi oběma zeměmi ve snaze zastavit zvyšující se počet migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Finský premiér Petteri Orpo

Článek

Finsko již dříve obvinilo Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva toto obvinění popřela.

Finský premiér Petteri Orpo ve středu upozornil, že Helsinky jsou připraveny opět celou hranici uzavřít, pokud bude potřeba.

Rusové lstí verbují uprchlíky u zavřených hranic s Finskem. A rovnou s nimi na frontu

Zahraniční

Uzavření všech osmi silničních přechodů na hranici s Ruskem oznámily Helsinky 28. listopadu s platností nejméně na 14 dní. Podle finského serveru Yle budou ve čtvrtek otevřeny hraniční přechody Vaalimaa a Niirala na jihovýchodě země. Vláda uvedla, že v posledních dnech se žádný žadatel o azyl nepokusil hranici překročit.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Hraniční přechod Vaalimaa mezi Finskem a Ruskem

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Agentura Reuters napsala, že v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně, uvádí Reuters s odvoláním na finské pohraničníky.

Finsko uzavřelo poslední přechod na hranici s Ruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám