Hlavní obsah

Finsko může být v NATO v řádu dní, tweetuje Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko by se mohlo stát oficiálně členem Severoatlantické aliance během několika dní, uvedl na Twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Vstup této severské země do obranné aliance ve čtvrtek ratifikovalo jako poslední členská země Turecko; Maďarsko souhlasilo s jejím vstupem už v pondělí. Stoltenberg doufá i v brzký vstup Švédska do aliance, uvedly zahraniční agentury.

Foto: Felix Hörhager, ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na Mnichovské bezpečnostní konferenci

Článek

„Těším se, až v nadcházejících dnech vyvěsíme finskou vlajku na velitelství NATO. Společně jsme silnější a bezpečnější,“ uvedl Stoltenberg. „Finsko má velmi schopné ozbrojené síly, vyspělé technologie a silné demokratické instituce. Pro naši alianci bude velkým přínosem,“ uvedl dále Stoltenberg citovaný agenturou AFP.

Východní křídlo NATO ve formátu takzvané bukurešťské devítky v pátek jedná v polské Lodži. Všichni ministři zahraničí aliance se 4. a 5. dubna setkají v Bruselu.

Po ruské invazi na Ukrajinu se loni Finsko a Švédsko společně rozhodly po dlouhých letech vojenské neutrality požádat o přijetí do Severoatlantické aliance. Původně země plánovaly vstoupit do NATO společně. Vstup Švédska ale dosud Maďarsko a Turecko neschválily.

Turecko ratifikovalo vstup Finska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám