Hlavní obsah

Finsko a Kanada dají stamiliony na nákup munice pro Ukrajinu z iniciativy ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko se zapojilo do české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu poskytnutím 30 milionů eur (756 milionů korun). Uvedl to v úterý na síti X finský ministr obrany Antti Häkkänen po setkání s náčelníkem generálního štábu české armády Karlem Řehkou. Kanadský ministr obrany Bill Blair podle agentury Reuters oznámil, že příspěvek jeho země k iniciativě bude činit více než 40 milionů kanadských dolarů (684 milionů korun).

Foto: Matt Rourke, AP

Dělostřelecké projektily ráže 155 mm jsou jednou z nejžádanějších dělostřeleckých munic války na Ukrajině

Článek

Praha na začátku roku nalezla ve třetích zemích mimo Evropskou unii na 800 000 dělostřeleckých nábojů, které chce opatřit pro Ukrajinu. Ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí českým novinářům v Bruselu řekl, že zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 000 kusů a dalších 500 000 kusů je v jednání. K nákupu se zatím připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko.

„Diskutovali jsme zejména o české muniční iniciativě. Finsko se na této iniciativě podílí 30 miliony eur,“ uvedl na X finský ministr obrany Häkkänen po jednání s Řehkou.

Kanada už podle agentury Reuters Ukrajině poskytla z vlastních zásob a nákupů přes americkou vládu zhruba 40 000 kusů dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů.

Unijní summit může pomoci

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v úterý vyjádřil naději, že ukrajinské jednotky budou mít díky české iniciativě od dubna dost munice, aby uhájily své obranné linie před nepřítelem, který má palebnou převahu.

Snahu o poskytování vojenské pomoci Ukrajině můře posílit také nadcházející summit EU, a to i na základě nedávné české iniciativy. Uvedl to v tradičním „předsummitovém“ dopise určeném prezidentům a premiérům předseda Evropské rady Charles Michel.

Dvoudenní summit, který v Bruselu začne ve čtvrtek, má podle předběžné verze závěrů českou iniciativu nepřímo ocenit.

Česká iniciativa přišla včas. Ukrajina nemusí šetřit munici, chválí The Telegraph

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám