Hlavní obsah

Ficovi navzdory. Sbírka na munici pro Ukrajinu má na Slovensku raketový nástup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podporu české iniciativy ohledně nákupu munice pro Ukrajinu poslali Slováci za den už přes půl milionu eur (13 milionů korun). Organizátoři z občanské iniciativy Mír Ukrajině ve středu přiznali, že s takovým nástupem sbírky sami nepočítali, když první milník, který si určili ve výši 250 tisíc eur (6,3 milionu korun) překonali už v průběhu úvodních třinácti hodin.

Foto: municeproukrajinu.sk, Novinky

Munice pro Ukrajinu

Článek

Celkem by chtěli vybrat milion eur (přes 25 milionů korun). Sbírka na webu municiapreukrajinu.sk začala v úterý a druhý den po spuštění už do ní přispělo přes sedm tisíc dárců. Organizátoři ve středu uvedli, že pracují i na anglické verzi webu. „Moc děkujeme za všechny ukrajinské obránce, za celou Ukrajinu,“ uvedli organizátoři na sociální síti.

Na munici pro Ukrajinu přispěl rovněž neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok. „Proč jsem podpořil tuto sbírku? Je to prosté. Náš nejbližší soused byl napaden, brání se a bez výzbroje to není možné,“ napsal Korčok na sociální síti. „Válka přitom může skončit okamžitě – pokud Rusko zastaví svou agresi. Podpora Ukrajině není prodlužováním války, je to podpora existence souseda. V běžném životě bychom určitě udělali to samé. V podstatě neděláme nic jiného, jen podáváme sousedovi vodu při hašení hořícího domu. Je smutné, že současná vládní moc na Slovensku popírá tento základní princip,“ dodal Korčok.

Slovenská vláda se k české iniciativě nepřidala

Občanští aktivisté ze sdružení Mír Ukrajině akci nazvali Když ne vláda, posíláme my, protože kabinet premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá. „Buďme společně odvážní a pomozme Ukrajině bránit se. Přispějeme na globální iniciativu české vlády,“ vyzvali organizátoři.

Iniciátoři se odmítají smířit s tím, že Slovensko do českého programu nepřispělo. „Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ uvedli autoři výzvy, mezi kterými je několik občanských spolků.

Sbírku podpořila například bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, herečky Táňa Pauhofová a Kamila Magálová, účastník Slovenského národního povstání, stoletý Otto Šimko i český hudebník Michael Kocáb. Organizátoři se řídí heslem jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika „Ti, kteří si myslí, že za ně svobodu vybojují jiní, si ji možná ani nezaslouží“.

Fiala v USA: Česká iniciativa zajistila již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám