Hlavní obsah

Ficova strana nepřiznala sponzorské dary, tvrdí bývalý člen

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku propukl skandál kolem financování nejsilnější vládní strany Smer - sociální demokracie. Opoziční křesťanští demokraté v této souvislosti podali ve čtvrtek na Generální prokuraturu trestní oznámení na neznámého pachatele. Strana premiéra Roberta Fica v minulosti údajně nepřiznala několik sponzorských darů.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Slovenský premiér a předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico

Článek

Bývalý člen slovenské vládní strany Smer-sociální demokracie Bohumil Hanzel tvrdí, že kontroverzní podnikatel Lubomír Blaško věnoval v roce 2002 straně současného premiéra Roberta Fica 32 miliónů korun. Podle deníku Sme měl Fico za podobné sponzorské dary slibovat funkce, poslanecké mandáty a účast ve vedení strategických podniků.

Hanzel tvrdí, že viděl kopii notářem ověřené smlouvy mezi stranou Smer-sociální demokracie a dalšími pěti sponzory. Ty se měly týkat konkrétních míst na kandidátce strany. Hanzel byl údajně na setkání se sponzory, kteří měli v letech 2000 až 2002 straně poskytnout přibližně 600 miliónů korun.

Fico nařčení odmítá

Premiér a předseda strany Smer-sociální demokracie Robert Fico označil tato tvrzení za bludy. „Financování strany je od jejího vzniku v roce 1999 zcela v pořádku,“ zdůraznil. „Je mi ho lidsky líto,“ dodal na adresu Hanzela, který se s Ficem rozešel v roce 2006.

Opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) vyzvala premiéra, aby zvážil svou demisi. „Pokud chce mít Fico politickou perspektivu, měl by odstoupit,“ uvedl předseda SDKU Mikuláš Dzurinda. Fico před časem nařkl opoziční SDKU z praní špinavých peněz. Dzurinda v reakci na toto obvinění odstoupil z čela kandidátky SDKU.

Generální prokurátor Dobroslav Trnka vyzval Hanzela, aby ve věci údajného sponzorování Ficovy strany vypovídal.

Zmíněný podnikatel Blaško zemřel v roce 2004 na infarkt. Byl významným podnikatelem v oblasti hutnictví. Prostřednictvím Moravia Steel ovládl Třinecké železárny a měl i rozsáhlé aktivity na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám