Hlavní obsah

Fico zabrousil do mezinárodního práva: Územní celistvost Ukrajiny je jen teorií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu před poslanci z evropského výboru pustil do vod mezinárodního práva. Uznávání principu územní celistvosti je podle něj v případě Ukrajiny jen teorií. Rusové podle něj nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z Donbasu a Luhansku. Ještě před pár dny přitom ujišťoval ukrajinské politiky na společném jednání vlád o slovenské podpoře, se kterou země napadená Ruskem může počítat.

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico

Článek

„Z hlediska mezinárodního práva každý z nás uznává územní celistvost jiné země, suverenitu, nedotknutelnost hranic. To je pěkná teorie mezinárodního práva. Říkám ale, že Rusové nikdy nevrátí Krym, Rusové nikdy neodejdou z Donbasu a Luhansku,“ uvedl Fico před poslanci evropského výboru slovenské sněmovny.

Případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají, prohlásil Fico.

„S-300 bych jim nikdy nedal“

Slovenský premiér dlouhodobě kritizuje strategii západních zemí ohledně Ukrajiny bránící se již přes dva roky ruské invazi.

Na středečním zasedání parlamentního výboru pro evropské záležitosti Fico řekl, že před mimořádným summitem Evropské rady je pro Slovensko nejdůležitější garance, že vojenská pomoc Ukrajině je věcí bilaterálního charakteru.

Fico odsoudil ruskou agresi na Ukrajině

Evropa

Fico uvedl, že Slovensko už stejně nemá co Ukrajině nabídnout, a kritizoval předešlé slovenské vlády, že Ukrajině poskytly systém protivzdušné obrany S-300, přičemž zdůraznil, že on by tak nikdy neučinil. Jde přitom primárně o obranný, nikoliv útočný systém.

Předseda slovenské vlády opětovně konstatoval, že podle něj konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení. Slovensko chce Ukrajině pomoci s odminováním území.

Pojede do Číny pro dobré vztahy

Fico potvrdil, že ve dnech 22. až 25. června navštíví Čínu. „Jako malá země si nemůžeme dovolit nemít dobré vztahy s Čínou,“ zdůraznil slovenský premiér.

Minulý týden se ve východoslovenských Michalovcích konalo společné jednání slovenské a ukrajinské vlády. Fico zde zdůraznil, že použití ruské vojenské síly na Ukrajině bylo hrubým porušením mezinárodního práva, Ukrajina potřebuje pomoc a projevit solidaritu.

Robert Fico a jeho veletoč postojů k Ukrajině

25. února 2022

Robert Fico hlasoval jako opoziční poslanec za vyhlášení slovenského parlamentu k válečné agresi Ruské federace proti Ukrajině.

Národní rada Slovenské republiky ve vyhlášení odsoudila nevyprovokovanou, neodůvodněnou a neoprávněnou vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině a žádala Rusko o okamžité zastavení vojenské operace a bezpodmínečné stažení ozbrojených sil z Ukrajiny.

Vyjádřila také solidaritu s ukrajinským národem. Parlament žádal Rusko, aby plně respektovalo nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci mezinárodně uznaných hranic.

10. dubna 2022

Fico: „Jsem proti posílání zbraní na Ukrajinu. Kdo tak činí, přeje si pokračování války a nesmyslně zatahuje Slovensko do konfliktu. Je mi líto toho, co se děje na Ukrajině, ale s tímto Slovensko nic nemá. Pomáhejme Ukrajincům, jak se jen dá, nikoliv však zbraněmi.“

26. října 2023

„Nebudu hlasovat za žádné sankce proti Rusku, dokud nebudou na stole analýzy dosahů na Slovensko. Pokud mají být takové sankce, které nás budou poškozovat, jak nás poškozovala většina sankcí, tak nevidím žádný důvod je podporovat. Jako předseda vlády budu podporovat nulovou vojenskou pomoc Ukrajině.“

23. ledna 2024

„Opravdu si myslíte, že v Kyjevě je válka? Žertujete. To nemyslíte vážně. Jeďte tam a zjistíte, že je tam normální život, absolutně normální život.“

11. dubna 2024

„Máme zájem být dobrými sousedy. Slovensko chce být dobrým a solidárním sousedem Ukrajiny, aby se našlo mírové východisko, které bude respektovat vaši územní celistvost. Nabízím součinnost při hledání mírového řešení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám