Hlavní obsah

Fico chce po Kiskovi milión eur za používání vládní letky k soukromým účelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico chce od prezidenta Andreje Kisky, aby uhradil milión eur (25,6 miliónu korun) za používání vládní letky na přepravu k rodině do rodného Popradu. Prezidentská kancelář v reakci nepřímo označila Ficovy výroky za projev frustrace po ztrátách jeho sociálních demokratů v nedávných krajských volbách.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Článek

„Posílám panu prezidentovi dopis, aby uhradil milión eur za používání letadla k soukromým cestám domů. Vystavíme mu fakturu, aby tento milión zaplatil Slovenské republice. Myslím si, že tyto peníze musí zaplatit," řekl novinářům Fico, kterého milionář Kiska v roce 2014 porazil v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta.

Fico dodal, že nezná žádného dělníka, žádnou prodavačku či žádného učitele, kterému by stát platil cestování letadlem domů.

Frustrace, řekl prezidentův mluvčí

Reakce Kiskova úřadu na sebe nenechala dlouho čekat. „Prezident chápe Ficovu frustraci po zpackaných a prohraných župních volbách. I to, že potřebuje trochu času, aby zkonsolidoval stranu, ve které roste nespokojenost zejména s výkonem ministra vnitra. Poté by se už jeho vláda mohla začít věnovat problémům země, korupci, zneužívání policie, školství i sociálním problémům lidí," uvedl mluvčí prezidenta Roman Krpelan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Spor ohledně využívání vládní letky hlavou státu propukl již letos na jaře. Koalice tehdy prosadila ve sněmovně usnesení, kterým parlament požádal Kisku, aby vládní letku využíval jen ke služebním cestám. Kiska dříve tvrdil, že o cestování vládní letkou ho z důvodu nízké vytíženosti letadel požádal ministr vnitra Robert Kaliňák. Po kritice koalice hlava státu využívání vládní letky omezila.

Krátce po zmiňované reakci Fico v prohlášení uvedl, že prezident se snaží odvést pozornost od svých problémů a že nechápe, co má zneužívání státního letadla k soukromým účelům společného s krajskými volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám