Hlavní obsah

Farmáři v Německu ochromili dopravu. Do Norimberka vjelo 2500 traktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na závěr akčního týdne Bavorského svazu zemědělců (BBV) zesílili němečtí farmáři tlak. Znovu zablokovali klíčové dálniční nájezdy po celé zemi, aby tak protestovali proti rušení daňového zvýhodnění dieselu v zemědělství. Do Norimberku svolali rozsáhlou demonstraci, do města vjelo kolem 2500 zemědělských vozidel. Zaparkovali na náměstí Volksfestplatz a kolem něj.

Farmáři a řidiči kamionů protestovali v pátek i v MnichověVideo: Reuters

 
Článek

Zemědělci protestují proti záměru vlády kancléře Olafa Scholze do tří let skončit se zvýhodněním dieselu pro zemědělce, proti „zelené revoluci“, která jim podle jejich mínění škodí, i proti tomu, že je Berlín přehlíží.

Škrty v odvětví mají zacelit mezery v rozpočtu na rok 2024

Výmluvně vyznívalo i motto shromáždění: „Čeho je moc, toho je příliš. Už dost!“. „Chceme sklízet respekt, nejen obilí“, „Bez naší práce se budou potraviny dovážet“ nebo „Pereme se o důstojnou budoucnost“ - takové transparenty vezli protestující na traktorech.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Pohled z dronu na zaplněné náměstí Volksfestplatz v Norimberku během shromáždění sdružení farmářů proti vládním úsporným plánům

Traktory u Braniborské brány, stávka na železnici. Protesty ochromily německou dopravu

Evropa

„S vládou v Německu není něco v pořádku,“ řekl zaplněnému norimberskému náměstí Günther Felssner, šéf BBV. „Potřebujeme lepší politiku od koalice v Berlíně. Pokud se to nepodaří, měla by uvolnit místo někomu lepšímu,“ dodal podle televize BR24.

Příliš mnoho hořkých pilulek

Podle Felssnera museli farmáři v posledních letech spolknout příliš mnoho hořkých pilulek. Potvrdil, že v příštím týdnu zasednou k jednacímu stolu v Berlíně. „Pokud to však nepovede k výsledkům, budou protesty pokračovat. Nepřestaneme, dokud nedosáhneme svých cílů,“ řekl. Jako jednu z možných úspor pro spolkový rozpočet uvedl zdanění leteckého paliva.

Felssner se zároveň znovu distancoval od extremistů, kteří se vmísili mezi demonstranty například v Mnichově. „Zemědělci nepatří k pravici, ale spíše ke středu obyvatelstva. Radikálním fanatikům jasně vzkázali, aby mezi nás nechodili,“ dodal.

Jsme s vámi, zopakoval Söder

Markus Söder, bavorský premiér a šéf CSU, znovu slíbil zemědělcům stoprocentní podporu v jejich úsilí a požadoval omluvu od spolkové vlády

„Berlínská opatření musí být zrušena. Zemědělství je základem výživy. Bez zemědělců by nebylo dobré Německo a dobré Bavorsko. Regionální potraviny představují budoucnost. Chceme vědět, co končí na našich talířích,“ řekl a zdůraznil, že je třeba skoncovat s jednostranným zatížením venkova.

Söder podobně jako další konzervativní premiéři z jiných spolkových zemí se za farmáře od počátku jejich akcí jednoznačně postavil.

Foto: Profimedia.cz

„Pokud už nejsou žádní zemědělci, zůstane talíř prázdný“ stojí na farmářově transparentu.

Mnoho zemědělců se ale neobává pouze plánovaného snížení dotací na zemědělskou naftu. „Jde o všechno. Je to čím dál horší, všechna ta byrokracie. Víc sedíme v kanceláři, než pracujeme,“ řekl jeden z účastníků pro BR24.

Jiný nepochybuje o tom, že farmáři se musí připravit na to, že bude hůř. „A to u mnohých vyvolává otázku: Vyplatí se zemědělství i v budoucnu?“ tázal se jeden z účastníků.

„Je zapotřebí politický obrat.“ Söder žádá v Německu předčasné volby

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám