Hlavní obsah

Extrémní mrazy jsou důsledkem oteplování

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor klimatologů, nakolik se globální změny klimatu promítají do každodenního počasí, je stále otevřený. Vědci se shodují, že dostupné důkazy nejsou zatím z hlediska konkrétních meteorologických událostí jednoznačně průkazné.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Článek

Potvrzují však dlouhodobé trendy. Již řadu let tak panuje shoda v tom, že klimatické změny například stupňují extrémní projevy, jako jsou bouře, hurikány či sucha. A pro Evropu a Severní Ameriku jsou důsledkem oteplování paradoxně arktické zimy.

Letošní neobvyklé mrazy a přívaly sněhu – které už v předchozích letech zasáhly na mnoha místech severní polokouli – jsou důsledkem rostoucích teplot povrchových vrstev vody v oceánech.

Může za to tání ledové pokrývky, která tak odráží méně slunečního, tedy tepelného záření. Teplejší oceány zesilují kolmé stoupání teplého vzduchu a jeho nahromadění pak vytlačuje směrem k pólu chladnější a vlhký vzduch.

Vlhkost se v arktických šířkách hromadí a v podobě ledového vzduchu a sněhu hojněji padá na pevninu.

Tři nejmrazivější zimy za poslední dekádu tak nejsou popřením globálního oteplování, ale jeho důsledkem.

Foto: ti, Právo

Proč globální oteplování přináší Evropě chladnější zimy

Reklama

Výběr článků

Načítám