Hlavní obsah

Zákaz vycházení mužům po 18. hodině, navrhuje britská poslankyně kvůli případu zmizelé ženy

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnem hýbe případ podezření z únosu a vraždy 33leté Sarah Everardové. Policie v té souvislosti ve středu dokonce zatkla jednoho ze svých příslušníků. Na případ se zaměřili i politici. Jenny Jonesová ze Strany zelených v horní komoře britského parlamentu navrhla zákaz vycházení všem mužům po 18:00.

Foto: Profimedia.cz

Poslankyně Sněmovny lordů Jenny Jonesová.

Článek

„V týdnu, kdy byla Sarah Everardová unesena a zřejmě zavražděna (tělo se našlo v pátek kolem 15:00 – pozn. red.), říkám, že při nejbližší příležitosti navrhnu zákon, který by zakazoval mužům vycházet po 18:00 ven na ulici. Ženy by tak byly ve větším bezpečí a snížila by se diskriminace všeho druhu,“ vysvětlovala Jonesová, baronka z Moulsecoombu, na schůzi Sněmovny lordů.

Politička ještě později na Twitteru dodala, že tento krok se jí zdá lepší než říct všem ženám, aby nevycházely z domu. Právě na sociálních sítích se vzedmula vlna solidarity. Ženy v příspěvcích často popisovaly, že se i v dnešní době necítí na ulici po setmění v bezpečí.

V případu záhadně zmizelé ženy zatkli londýnského policistu

Zahraniční

„Případ únosu či vraždy je zcela jistě ojedinělý, ale agresivní sledování ze strany mužů na ulicích už nikoli,“ napsala například britská herečka Katy Brandová. Obavy z procházky po setmění vyjádřily například i ministryně vnitra Priti Patelová či poslankyně labouristické strany Diane Abbottová. „Když jdu večer sama po ulici a slyším za sebou kroky muže, automaticky přecházím na druhou stranu chodníku,“ napsala Abbottová.

Starosta: Večerní Londýn není pro ženy bezpečný

Londýnský starosta Sadiq Khan na dotaz moderátorky Shelagh Fogartyové z rozhlasové stanice LBC potvrdil, že hlavní město není po večerech pro ženy bezpečné místo. „Pokud jste žena či dívka, vaše zkušenost s Londýnem je zcela odlišná, než pokud jste muž či chlapec. A je velmi důležité, aby to pochopili lidé jako já, kteří jsou v pozici moci a vlivu, a aby podnikli patřičné kroky, jak situaci zlepšit,“ uvedl.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Londýnský starosta Sadiq Khan.

Na zvýšení bezpečnosti podle listu Daily Mail začali pracovat i v Downing Street, tedy sídle premiéra Borise Johnsona. „Pracujeme na krocích, které nám lépe pomohou určit pachatele a podporovat oběti trestných činů, stejně tak zvýšit naši schopnost řešit další formy násilí páchaných na ženách a dívkách,“ uvedl premiérův mluvčí.

Pokud jste žena či dívka, vaše zkušenost s Londýnem je zcela odlišná, než pokud jste muž či chlapec, a je velmi důležité, aby to pochopili lidé v pozici moci a vlivu.
Starosta Londýna Sadiq Khan

Debata o bezpečí žen v londýnských ulicích se hojně rozeběhla až v posledních dnech. Reagovala na událost ze 3. března, kdy zmizela 33letá Sarah Everardová. Marketingová manažerka zmizela, když se vracela domů do londýnské čtvrti Brixton. Ve 21:30 ji zachytila bezpečnostní kamera na ulici Poynders Road. Co se s ní dělo poté, zůstává záhadou.

Londýnská policie ve středu zatkla jednoho ze svých příslušníků, který je podezřelý z únosu a vraždy Everardové. Strážník v čase zmizení nebyl ve službě. Je podezírán i z obnažování se na veřejnosti, toto obvinění ale údajně s případem Everardové nesouvisí.

Reklama

Výběr článků

Načítám