Hlavní obsah

Extremisté ublížili islámu více než karikatury Proroka, řekl šéf Hizballáhu

Bejrút

Útok islámských radikálů na redakci pařížského satirického týdeníku Charlie Hebdo nepřímo zkritizoval šéf libanonské militantní šíitské organizace Hizballáh Hasan Nasralláh. V projevu ve vlastní televizi Al-Manar uvedl, že největším nebezpečím pro islám jsou extrémisté, kteří se k němu hlásí, a které označuje jako takfiri.

Foto: AFP PHOTO/AL-MANAR, Profimedia.cz

Šéf libanonského Hizballáhu Hassan Nasralláh

Článek

Nasralláh přímo nezmínil masakr v redakci, ale řekl v jasné narážce na pařížský masakr: „Chování skupin takfiri, které tvrdí, že následují islám, pokřivily islám a Korán více než nepřátelé islámu, kteří uráželi Proroka ve filmech nebo kreslili karikatury Proroka.“

„Dnes vám říkám jasně, že tyto skupiny představují nebezpečí pro země v regionu dnes i v budoucnu. Jasně se ukázalo, že představují největší hrozbu pro islám, jak pro jeho náboženství, tak pro jeho poselství, pro Proroka a pro Korán,“ uvedl.

Zkritizoval ale i další činnost sunnitských radikálů. Podle něj extremisté, kteří stínají a masakrují lidi, ublížili islámu více než kdokoli jiný v historii.

Hizballáh podporuje Asada

Takfiri je označení pro muslimy, kteří obviňují ostatní z odpadlictví. Hizballáh za ně považuje radikální sunnity ze skupin, jako jsou Al-Káida a Islámský stát, který běžně stíná šíity jako odpadlíky od víry.

Hizballáh podporuje v Sýrii alávitského prezidenta Bašára Asada, který bojuje také se sunnitskými radikály, a to jak z Islámského státu, tak zejména z Fronty an-Nusra napojené Al-Káidu.

Washington označuje Hizballáh za teroristickou organizaci kvůli atentátům a podpoře radikálního palestinského hnutí Hamás, v Libanonu ale jde o nejsilnější šíitskou politickou stranu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám