Hlavní obsah

Exagent německé rozvědky dostal za špionáž pro CIA osm let vězení

Mnichov

Bývalý agent německé Spolkové zpravodajské služby (BND) byl ve čtvrtek odsouzen k osmi letům vězení za špionáž pro americkou a ruskou tajnou službu. Soud v Mnichově ho uznal vinným z vyzrazení služebního tajemství, protože se podle něj podařilo prokázat, že 32letý muž v letech 2008 až 2014 předal americké CIA za úplatu stovky dokumentů a interních informací. Kromě toho ale exagent spolupracoval i s ruskou tajnou službou.

Foto: Christof Stache/Pool/Files, Reuters

Marcus R. u soudu v Mnichově

Článek

Bývalý německý agent podle obžaloby s americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) spolupracoval šest let a v té době jejím pracovníkům nejméně dvěstěkrát předal tajné materiály. Inkasoval za to přinejmenším 80 000 eur (přes dva milióny Kč).

Markus R. během loňských výslechů uvedl, že v BND pracoval náhodou poté, co rozeslal žádosti o přijetí do zaměstnání několika společnostem a od zpravodajské služby dostal kladnou odpověď. V BND pak ale měl pocit, že ho nepovažují za moc schopného. Naproti tomu prý cítil, že CIA jeho práci oceňovala. "Lhal bych, kdybych řekl, že se mi to nelíbilo," řekl.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo německé tajné služby BND v Berlíně

Kromě CIA ale někdejší agent spolupracoval také s ruskými tajnými službami. Ruskému generálnímu konzulátu v Mnichově prý v roce 2014 předal tři dokumenty týkající se Spolkové zpravodajské služby, čímž podle prokuratury vážně ohrozil bezpečnost Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám