Hlavní obsah

Evropská unie se po letech diskusí shodla na nových migračních pravidlech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Země Evropské unie a europoslanci se ve středu shodli na nových migračních a azylových pravidlech. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí se také povinná solidarita všech členských států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně, nebo materiálně.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Italský ostrov Lampedusa patří k místům, kam pravidelně připlouvají zejména afričtí běženci

Článek

„Skvělá zpráva. Dokázali jsme to. Vyjednávali jsme v trialogu dva dny a dvě noci a je to tam,“ uvedla ve videu na sociální síti X eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. „Shodli jsme se na komplexním paktu o migraci a azylu s lepší ochranou našich vnějších hranic, větší solidaritou a větší ochranou zranitelných a žadatelů o azyl. Jsem dnes tak pyšná, dokázali jsme to,“ dodala.

Aby norma začala platit, musí ji ještě schválit ministři členských zemí a plénum Evropského parlamentu, což je ovšem již považováno za formalitu. Nyní se očekává, že Belgie, která se 1. ledna ujme předsednictví v Radě EU, zahájí práce na dokončení legislativních textů s cílem finálního schválení příští rok v únoru.

Migrační balíček, jehož schválení předcházelo mnoho let neúspěšných snah, se skládá z několika legislativních návrhů. Je mezi nimi například nařízení, které zavádí podrobný screening osob na vnějších hranicích. Dále pak balíček obsahuje revizi přijímací směrnice, která reguluje podmínky přijímání žadatelů o azyl či revizi kvalifikačního nařízení, které upravuje normy, jež musí osoba splňovat pro nárok na mezinárodní ochranu.

V Německu vzrostl počet žádostí o azyl. Do konce listopadu se o něj přihlásilo přes 300 000 lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám