Hlavní obsah

Evropská unie přitvrdí a rozšíří sankce kvůli Ukrajině

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie přitvrdí své sankce kvůli Ukrajině, vyplývá to ze závěrů středečního večerního summitu v Bruselu. Nově budou moci postihovat také ruské i další subjekty, které finančně či materiálně podporují kroky podkopávající nebo ohrožující ukrajinskou suverenitu, celistvost a nezávislost. První seznam chtějí mít lídři osmadvacítky hotový do konce měsíce. Summit vyzval Evropskou komisi, aby případ od případu vyhodnotila, které programy dvoustranné či regionální spolupráce má s Ruskem pozastavit.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Úřad „evropského prezidenta“ by mohla zastávat dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.

Článek

Evropskou investiční banku (EIB) účastníci vrcholné schůzky vyzvali, aby pozastavila podpis nových finančních operací v Rusku, členské země unie budou koordinovat své postoje v řídících orgánech Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) tak, aby také tato instituce zmrazila financování nových operací v Ruské federaci.

Druhým tématem večerních jednání byly personální otázky obsazení funkcí stálého předsedy summitů a vysokého představitele EU pro zahraniční politiku. Zatím šlo o první diskuse, jak upozornila německá kancléřka Angela Merkelová.

Bojuje se o lukrativní posty

V médiích se spekuluje, že by se šéfkou evropské diplomacie měla stát italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Proti její nominaci se ale postavila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, podle níž je Mogheriniová příliš vstřícná vůči Rusku.

Premiér Bohuslav Sobotka by považoval za vhodné, aby funkci získal zástupce střední a východní Evropy. Jako vhodného kandidáta zmínil polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského.

Představitelé osmadvacítky také budou jednat o tom, kdo vystřídá v úřadu "evropského prezidenta", tedy stálého předsedu summitů, Hermana Van Rompuye. Nejčastěji v této souvislosti padalo jméno dánské premiérky Helle Thorningové-Schmidtové. Ta se po příjezdu na summit k dotazům novinářů na toto téma nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám