Hlavní obsah

Evropská komise žene Maďarsko před soud

Novinky,
Brusel

Evropská komise se v úterý rozhodla pohnat Maďarsko k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli kontroverzní justiční reformě a zákonu o úřadu na ochranu dat. Naopak kvůli pokroku ve třetí sporné oblasti - nezávislosti maďarské centrální banky - je komise připravena odblokovat jednání s Mezinárodním měnovým fondem o preventivní půjčce pro Maďarsko, o kterou Budapešť usiluje.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vpravo) vítá maďarského premiéra Viktora Orbána.

Článek

Kvůli kontroverzním zákonům jednal s předsedou Evropské komise Josem Manuelem Barrosem v Bruselu tento týden maďarský premiér Viktor Orbán.

Barroso označil jednání za přínosná. Orbán však podle něj zatím zajistil jen plnou nezávislost centrální banky. Nepřišel s ničím, co by rozptýlilo obavy EK ohledně ochrany a nezávislosti soudnictví.

Mluvčí maďarského premiéra Peter Szijjarto sice v úterý řekl: „Většina témat vztahujících se k ochraně dat a odchodu soudců do důchodu byla úspěšně uzavřena“, EK se však nakonec rozhodla pro soudní jednání.

Budapešť s tím však počítala. „Rozhodnutí soudu bude plně a rychle implementováno vládnou,“ řekl mluvčí Szijjarto. Orbán podle něj Barrosa ujistil, že nezávislost soudnictví není v Maďarsku ohrožena.

Evropská komise měla od počátku výhrady k nové ústavě a zákonům týkajícím se soudnictví a ochrany dat. V případě úřadu pro ochranu dat Bruselu vadí předčasné ukončení mandátu šéfa této instituce.U reformy justice se hlavní výhrady Bruselu týkají  toho, že věk odchodu do důchodu u soudců, notářů a žalobců na jejím základě klesl ze 70 na 62 let. To by vedlo k tomu, že jen letos do důchodu odejde 236 soudců, tedy zhruba deset procent všech soudců. [celá zpráva]

V případě reformy justice EK vyzvala Maďarsko, aby s jejím prováděním vyčkalo na rozhodnutí tribunálu.

Jednání o půjčce mohou pokračovat. 

Mluvčí EK Olivier Bailly řekl, že poté, co premiér Orbán a jeho vláda komisi ujistili o plánovaných úpravách sporné normy o centrální bance, mohou být obnovena jednání o preventivní finanční pomoci pro Maďarsko. "Záruky ohledně nezávislosti centrální banky byly maďarskými úřady poskytnuty," řekl Bailly.

"Komise se rozhodla proceduru pro porušení práva v případě nezávislosti centrální banky uzavřít, jakmile budou náležité právní předpisy přijaty," uvedla EK v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám