Hlavní obsah

Evropská komise schválila upravené vakcíny na variantu omikron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise schválila v pátek dvě posilující vakcíny cílené na variantu koronaviru omikron, oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Ve čtvrtek použití těchto očkovacích látek doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vakcína Moderna

Článek

„Evropská komise včera (ve čtvrtek) na základě kladných stanovisek EMA povolila první dvě posilující vakcíny proti covidu-19 od společností BioNTech-Pfizer a Moderna, které jsou uzpůsobené proti variantám,“ uvedla Kyriakidesová s tím, že brzy by mělo následovat schválení dalších vakcín.

Upravené vakcíny jsou zaměřené jak na původní variantu viru, tak na variantu omikronu BA.1. Vakcíny zacílené na submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron, které jsou nyní dominantní a nakažlivější, EMA v současné době prověřuje.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) připadá nyní subvarianta BA.5 až na 80 procent případů onemocnění covid-19 po celém světě.

Evropská léková agentura doporučila schválit dvě vakcíny proti omikronu

Evropa

Unijní regulátor doporučil podání posilujících dávek osobám ve věku 12 let a více, které v minulosti absolvovaly alespoň základní očkování proti nemoci covid-19.

Vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou cílené na koronavirovou variantu omikron, už ve středu schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V polovině srpna schválil upravené očkování od firmy Moderna i britský lékový úřad MHRA.

Británie schválila první vakcínu proti dvěma variantám koronaviru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám