Hlavní obsah

Europoslanci mají nárok na speciální důchod už v 63 letech

Jak žijí europoslanci v Bruselu a Štrasburku? V nadsázce lze říci, že jsou stále na cestách, pokud chtějí stihnout výkon pětiletého mandátu, voliče v tuzemsku i původní profesi. Přitom mají nárok na penzi od Unie už od 63 let. Její výše se odvíjí od počtu let ve funkci.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Evropský parlament. Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od národních zákonodárců ve 27 zemích EU plat europoslancům a další náklady hradí Evropský parlament. Europoslanců je celkově 705, z nichž Česko zastupuje 21 žen a mužů. Všichni členové EP pobírají stejný plat na západoevropské úrovni, tedy 9809 eur (235 416 Kč), a to bez příplatků a náhrad.

Náhrady za cestování, provoz kanceláře i ubytování a stravu dostávají europoslanci zvlášť, k tomu mají k dispozici služební vozy, příspěvky na zdravotní péči a vidinu odchodného nebo speciálního důchodu už od 63 let.

Nárok na tuto penzi má každý, kdo byl v Europarlamentu alespoň jeden celý rok. Jeho výše tvoří 3,5 procenta platu za každý rok ve funkci a jedna dvanáctina za každý dovršený měsíc. Dohromady však nesmí přesáhnout 70 procent odměny. Náklady na tyto důchody hradí rozpočet Unie.

Nárok na starobní důchod v členské zemi tím však nezaniká a vyplácí se k tomu.

Evropský parlament vystavil zaměstnancům stopku na TikTok

Internet a PC

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) míní, že odměny europoslanců jsou často nefér. Vzal by platy těm kolegům, kteří do práce nechodí.

„Byl bych pro, aby se politikům, kteří nepracují a nechodí do práce, začaly platy snižovat brutálním způsobem. Škrtnout mu 50 až 90 procent platu. Máme řadu politiků, kteří to mají jako trafiku. Nevidíte je ani v Bruselu, ani v ČR. Kdyby byli v soukromé sféře, tak by je dávno vyhodili,“ řekl Právu Zdechovský.

Současně by se podle něj měl zvýšit i věk odchodu do důchodu pro europoslance. „Prosazuji to posunout na 67 let pro muže a 65 pro ženy. Aby to reflektovalo situaci v Unii. Už jsem to několikrát otevřel na kontrolním výboru. Hranice 63 let je neadekvátní a musí se zvýšit. Vím, že kolegové argumentovali věkovými hranicemi pro odchod do důchodu v různých státech, ale i tam se to mění,“ řekl Právu.

Zdaněni dvakrát

Hrubý měsíční plat poslanců Evropského parlamentu činí od července loňského roku zmíněných 9809 eur. Všichni europoslanci z něj odvádějí unijní daň a příspěvky na sociální zabezpečení. Po odvodech činí čistý plat 7646 euro (183 504 Kč).

„Tento plat rovněž ve většině členských států podléhá dani z příjmu. Konečná výše platu poslance tedy závisí na daňových předpisech v jeho zemi,“ sdělila Právu tisková atašé EP Iva Laňová. Jednotný plat má všech 705 europoslanců od roku 2009, je stanoven na 38,5 procenta základního platu soudce Soudního dvora EU.

Jeho valorizace vychází ze statistických údajů inflace a kupní síly státních úředníků. „Tyto údaje připravuje Eurostat ve spolupráci se statistickými úřady členských států. Zajišťuje, aby se platy zaměstnanců EU zvyšovaly nebo snižovaly ve stejném poměru jako platy státních úředníků členských států,“ dodala Laňová.

Zaměstnejte více lidí na moderování Twitteru, žádá EU Muska

Internet a PC

Podepíšou a shrábnou

K tomu mají však europoslanci nárok na řadu příspěvků. Každý měsíc dostanou 113 tisíc korun na pronájem kanceláře, náklady na telefon a reprezentaci. Příspěvek se sníží na polovinu, pokud se poslanec bez omluvy nezúčastní půlky zasedání.

Za každý den, co je poslanec ze služebních důvodů v Bruselu nebo Štrasburku, také dostane paušální příspěvek ve výši 338 eur (8000 korun) na úhradu ubytování a spojených nákladů. Podmínkou je podepsat prezenční listinu.

Příspěvek se sníží na polovinu, pokud poslanec zmešká každé druhé jmenovité hlasování na plenárním zasedání, a to i když byl přítomen a prezenční listinu podepsal.

Podmínka reaguje na to, že někteří poslanci při své prezenci podvádějí, aby shrábli náhrady. V roce 2013 nachytala internetová televize Dumpert europoslance Miroslava Ransdorfa (KSČM), jak po příletu podepsal prezenční listinu a okamžitě odešel. Politik se hájil tím, že úřadoval z kanceláře. Novináři takto nachytali i italského europoslance Raffaeleho Baldassarreho, jenž reportéra i fyzicky napadl.

Podle europoslance STAN Stanislava Polčáka však částka neodpovídá cenám, které dnes panují v Bruselu, a nepokryje denní náklady. „Ubytování v hotelu stojí na noc kolem 250 eur,“ řekl Právu.

Inflace v eurozóně výrazně klesla. Je nejníže za rok

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám