Hlavní obsah

Europol rozbil zločineckou síť organizující fingované sňatky

Haag

Policisté v Británii, Francii a Portugalsku v úterý rozbili zločineckou síť, která organizovala falešné sňatky, aby umožnila nelegální imigraci do Evropské unie. Policisté při zásahu prováděném současně ve všech třech zemích zadrželi celkem 24 lidí, sdělila dnes v tiskové zprávě evropská policejní organizace Europol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšetřování začalo v srpnu 2010 v Portugalsku, postupně se ale do něj zapojili i policisté v Británii a ve Francii. Letos v květnu pak policisté vytvořili společný tým, který celou operaci koordinoval.

Zločineckou síť tvořili Pákistánci, Portugalci, Indové a Nigerijci. Organizace nabízela mladým mužům a ženám v Evropské unii značné finanční odměny za to, že uzavřou fingovaný sňatek s nelegálními přistěhovalci. Tito přistěhovalci mohli po několika letech díky sňatku požádat o občanství EU.

Policisté zahájili dnes v 06:00 SEČ koordinované razie ve všech třech státech, které se operace účastnily. Celkem policisté prohledali 23 domů a zatkli 24 lidí. Zabavili také peníze v hotovosti, dokumenty o činnosti zločinecké sítě a 1,5 kilogramu hašiše.

"Tato operace je dobrým příkladem nového přístupu k boji s přeshraniční kriminalitou v EU," řekl k zásahu portugalský zástupce ve vedení operace José Guerra. "Vytvořením společného vyšetřovacího týmu se dokázaly úřady ve třech členských zemích vypořádat se společnou hrozbou."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám