Hlavní obsah

EU může uvolnit sankce, když bude dodržováno příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newport
Aktualizováno

Nové protiruské sankce, jejichž podobu v pátek dolaďují zástupci členských zemí EU, by mohly být zrušeny, pokud bude fungovat příměří na Ukrajině a krize v zemi povolí. Oznámila to německá kancléřka Angela Merkelová po skončení summitu NATO v britském Newportu.

Foto: Hannibal, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kyjev a separatisté podepsali příměří v pátek v Minsku. [celá zpráva]

Již několikátá vlna protiruských sankcí je podle Merkelové reakcí na nelegální přítomnost ruských jednotek na východě Ukrajiny. Pokud se však prokáže, že v pátek dohodnutý klid zbraní bude uplatňován v praxi a opadne napětí vyvolávající krizi v zemi, mohou být tyto postihy uvolněny, prohlásila Merkelová podle agentury Reuters.

Podobně se v pátek vyjádřil i britský ministr zahraničí Philip Hammond, podle nějž je však přednější dokončit jednání o nových sankcích. Dvojice nejmenovaných diplomatů Reuters řekla, že unie po přijetí sankčních opatření může s jejich uplatněním několik dní počkat a vyhodnotit fungování příměří.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Diplomatické řešení situace na Ukrajině, o něž v současnosti svým mírovým plánem usiluje ruský prezident Vladimir Putin, by mohlo Moskvě značně hospodářsky ulevit. Někteří analytici tvrdí, že Putinův plán počítající mimo jiné se stažením dělostřelectva či obnovou sociálních a zdravotnických zařízení ve skutečnosti pro Kyjev znamená kapitulaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám