Hlavní obsah

EU by se měla na společné ostraze hranic dohodnout do poloviny příštího roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Země Evropské unie by se na svém postoji k návrhu na vznik společné pohraniční a pobřežní stráže měly shodnout do poloviny příštího roku. Ve čtvrtek na summitu Evropské rady se státníci shodli na potřebě hranici schengenského prostoru chránit.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker na summitu Evropské unie v Bruselu

Článek

"Nejpodstatnější diskuse byla podle mne o ochraně vnějších hranic," poznamenal předseda rady Donald Tusk s tím, že bez této schopnosti by unie zklamala jako politické společenství. "Tím myslím i potenciálně vážnější důsledky než rozpad schengenského prostoru," varoval.

K celému balíku návrhů z tohoto týdne, jímž chce Evropská komise posílit ochranu vnějších hranic unie, se představitelé států EU staví v zásadě kladně.

Očekávalo se, že summit "vydláždí cestu" k dohodě plánované na únor.

Dvě změny

V předem připravené podobě závěrů k migraci šéfové států a vlád chtějí ještě některé změny. Termín pro nalezení stanoviska k návrhu o pohraniční stráži za příštího, tedy nizozemského předsednictví, je změnou první.

Druhou je úkol pro unijní diplomaty, kteří mají co nejrychleji najít způsob, jak budou členské země financovat 2,5 miliardy eur, které slíbily Turecku na pomoc se zlepšením situace syrských uprchlíků na jeho území.

Některé země ale i znovu daly najevo, že mají problém s tou částí návrhu, která hovoří o možnosti zásahu v členské zemi i bez jejího souhlasu. Své výhrady v tomto smyslu dali najevo například Poláci, Řekové, ale i Maďaři.

1500 „europohraničníků” 

Podle návrhu by členské státy měly dát k dispozici 1500 pohraničníků, které by bylo možné nasadit na ochranu schengenské hranice během několika dní. [celá zpráva]

Návrhy musí také projednat Evropský parlament. Součástí plánu komise je i zlepšení rozpočtu a materiálních podmínek agentur, které vnější hranici chrání, či změna schengenského hraničního kodexu, která by znamenala znovuzavedení hraničních kontrol na vnějších hranicích prostoru i pro občany.

Zůstane Británie součástí EU?

Debata o migraci ovšem nebyla jediným tématem probíraným na čtvrteční schůzce. Mluvilo se také o způsobu, jak uspokojit požadavky britského premiéra Davida Camerona na novou podobu vztahů mezi ostrovním královstvím a Evropskou unií před tím, než do konce roku 2017 Londýn vypíše referendum o setrvání Británie v EU.

Podle Tuska cesta k dohodě o vztazích EU a Británie existuje, ale bude těžká.

Reklama

Související články

Rozpad EU by mrzel jen každého pátého Čecha

Pouze jednomu z pěti Čechů by vadilo, kdyby Evropská unie ze dne na den skončila. Třebaže mírná většina lidí vnímá pozitiva, která členství v Unii přináší,...

Výběr článků

Načítám