Hlavní obsah

EU a Británie se dohodly o vztazích po brexitu

• Aktualizováno

Členské státy Evropské unie dostaly od šéfa unijních summitů Donalda Tuska návrh politické deklarace o vztazích mezi EU a Británií po odchodu ostrovní země ze společenství. Tusk to oznámil na Twitteru s tím, že na textu se na pracovní úrovni shodly vyjednávací týmy obou stran. Podle AFP je možné, že by se přechodné období o rok prodloužilo.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

V zásadě na dokumentu podle Tuska panuje shoda i na politické úrovni, musí jej ovšem v neděli na summitu ještě potvrdit šéfové států a vlád.

Deklarace není právně závazná. Na 26 stránkách definuje, co by obě strany chtěly dojednat do budoucna ohledně své spolupráce v řadě oblastí, včetně klíčového hospodářství.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayoová a předseda Evropské komise Jean- Claude Juncker v Bruselu

Na textu se dohodla britská premiérka Theresa Mayová s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem ve středu, uvedl list The Financial Times.  Schůzka přinesla průlom v jednání.

Podle listu Británie a EU rozvinou „ambiciózní, široké, hluboké a flexibilní partnerství“. Bude zahrnovat vše od extenzivní liberalizace obchodu až po operativní spolupráci mezi policejními silami. Plyne to z uniklého textu, který by měl být schválen na nedělním summitu EU.

Podle listu The Guardian text nezaručuje obchod bez překážek, jaký v létě nastínila britská premiérka v návrhu z vládního sídla Chequers. V textu stojí pouze, že obě strany „očekávají, že budou mít obchodní vztahy ve zboží tak těsné, jak je jen možné“.

Británie zřejmě bude mít přístup na evropské trhy jen na základě „otevřené a rovné soutěže“. Blízké vztahy jsou podmíněny tím, že bude Británie ctít nařízení EU ohledně hospodářské soutěže, ochrany životního prostředí a ochrany práv zaměstnanců.

Británie taky souhlasí, že zůstane v celní unii s EU, pokud by se nepodařilo dosáhnout obchodní dohody, která by zamezila vzniku pevné hranice na Irském ostrově.

Podle reportéra BBC návrh neobsahuje několik klíčových bodů, které bude nutné dojednat. Agentura AFP oznámila, že je možné, že by se přechodné 21měsíční období mohlo o rok prodloužit a platit až do konce roku 2022, aby bylo více času na další jednání a postupný přechod k definitivnímu oddělení.

Podobně jako ve smlouvě o brexitu je zde řešen mechanismus urovnání budoucích sporů pomocí arbitrážního panelu. Otázky související s unijním právem budou spadat pod Soudní dvůr EU.

Ohledně volného pohybu osob by měl platit pro krátkodobé cesty bezvízový styk, základem by měla být reciprocita, tedy shodný přístup obou stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám