Hlavní obsah

Erdogan se v Německu odvolal kvůli satirické básni na svou osobu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal v Německu odvolání proti rozhodnutí úřadů upustit od stíhání satirika a komika Jana Böhmermanna, který ve vysílání televize ZDF recitoval sžíravou, politicky nekorektní báseň o Erdoganovi. Odvolání bylo podáno v neděli, potvrdilo mohučské státní zastupitelství.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Böhmermann přednesl báseň letos v březnu. Tureckého prezidenta v ní vylíčil jako krutého člověka a pedofila. Satirik uvedl, že tak reagoval na stížnost turecké diplomacie na píseň, která rovněž karikovala Erdogana, i když ne tak tvrdě, a také zazněla v televizním vysílání.

Přiznal, že báseň měla provokovat a on v ní chtěl jít až na mez přípustnosti, aby se ukázalo, jak je na tom právo na svobodu vyjadřování.

Foto: ČTK/AP

Jan Böhmermann

Ankara se proti jeho vystoupení ostře ohradila, ale prokuratura v Mohuči před pár dny rozhodla, že Böhmermanna stíhat nebude. Jeho satira byla podle úřadu okatě přehnaná, takže ji nelze brát vážně. „Nic nedokazuje, že by obviňovaný vážně útočil na osobní nebo společenskou reputaci tureckého prezidenta,“ shledali vyšetřovatelé. [celá zpráva]

Erdoganovým odvoláním se bude zabývat prokuratura v Koblenci. Současně mají německé úřady rozhodnout o další stížnosti tureckého prezidenta, kterou se dožaduje zákazu dalšího vysílání a šíření Böhmermannovy básně.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám