Hlavní obsah

Ekosummit zahájí místo matky Charles

Britský následník trůnu princ Charles (72) přivítá ve skotském Glasgow světové lídry projevem na pondělním zahajovacím ceremoniálu nadcházejícího klimatického summitu OSN, známého jako COP26. Oznámil to ve středu jeho úřad.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britská královna Alžběta II a princ Charles

Článek

Stalo se tak den poté, co britská královna Alžběta II. (95) na doporučení lékařů zrušila osobní účast na vrcholné schůzce.

„Přítomnost britské panovnice byla lákadlem pro světové lídry lídry a její zrušení je pro glasgowskou akci ranou,“ napsal list The Daily Telegraph.

Drazí kolegové, píši se smutkem. Britská vláda se připravuje na úmrtí královny Alžběty II.

Evropa

Princ Charles, který bude mít po boku svou manželku Camillu (74), pronese úvodní projev podobný tomu, jímž otevřel klimatický summit COP21 v Paříži v roce 2015.

Následník sdílí Gretiny obavy

Královna Alžběta II., jež se nechala slyšet, že ji rozčilují světoví lídři, kteří mluví o změně klimatu, ale nic pro její řešení nedělají, se podle televize Sky News chystala zúčastnit i pondělní večerní recepce. Místo toho však k vedoucím představitelům na summitu promluví prostřednictvím videoposelství.

„Její Veličenstvo se bohužel rozhodlo, že na recepci, která se bude konat 1. listopadu, do Glasgow nepřijede, ale promluví ke shromážděným delegátům prostřednictvím videoposelství,“ sdělil palác v prohlášení.

Nová kniha popisuje vztahy Harryho a Meghan s královskou rodinou

Koktejl

Princ Charles se většinu svého života věnoval kampaním v oblasti životního prostředí. Tento měsíc řekl, že sdílí obavy aktivistky Grety Thunbergové (18) a dalších, že politici jen mluví, ale málo konají. Na summitu COP26 se k němu připojí jeho starší syn princ William (39) s manželkou Kate (39).

Lékaři královně po noci strávené v nemocnici „doporučili odpočinek“, oznámil v úterý Buckinghamský palác. Alžběta II. se téhož dne vrátila k pracovním povinnostem po noci strávené minulý týden v londýnské nemocnici a zúčastnila se několika virtuálních audiencí.

Nepotřebujeme prince! Ve Walesu se objevily billboardy proti Charlesovi

Zahraniční

Královnu hospitalizovali v době, kdy se lidé všeobecně obávali o její zdraví. Několik dní před hospitalizací ji britská média poprvé zachytila, jak používá hůl při bohoslužbě ve Westminsterském opatství u příležitosti stého výročí založení Královské britské legie. Jak připomíná televize BBC, hůl používala i v roce 2003, ale to bylo po operaci kolena.

Královnin manžel, britský princ Philip, zemřel letos v dubnu ve věku 99 let. Alžběta II. se po celý svůj dosavadní život těšila pevnému zdraví, přesto je nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem. Příští rok to bude platinové jubileum, tedy 70 let na trůnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám