Hlavní obsah

Drazí kolegové, píši se smutkem. Britská vláda se připravuje na úmrtí královny Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Server Politico zveřejnil plány britské vlády, co se bude dít v případě úmrtí královny Alžběty II. Pětadevadesátiletá panovnice sice netrpí zdravotními potížemi, ale plány se přesto pravidelně aktualizují. Poslední verze, která nese název operace Londýnský most, počítá i s opatřeními proti koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Dokumenty, ze kterých server Politico čerpá, ukazují, že operace vyžaduje zásah všech složek státu a zahrnuje rozsáhlé bezpečnostní akce. V jejich rámci by se měl zvládnout chaos v dopravě i davy lidí. Jeden z představitelů vlády uvedl, že Londýn by mohl být vůbec poprvé úplně „plný“.

Plán podrobně popisuje akce během deseti dnů od úmrtí královny. V den úmrtí, označovaný jako „den D“, postupně budou informováni premiér, ministři a vysocí představitelé země. Premiéra informuje královnin osobní sekretář.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Vysocí ministerští úředníci mají být s událostí obeznámeni formulací: „Právě jsme byli informováni o smrti Jejího Veličenstva královny.“ Bude po nich vyžadována diskrétnost. Současně dostanou i e-mail: „Drazí kolegové, se smutkem píši, abych vás informoval o smrti Jejího Veličenstva královny.“

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

První prohlášení o úmrtí podle plánu zveřejňuje premiér. Ministři by o smrti panovnice nemohli do té doby mluvit. Premiér se sejde s budoucím králem Charlesem a ten v 18 hodin oficiálně promluví. V tu chvíli bude zahájena smuteční bohoslužba v katedrále svatého Pavla. Ministerstvo obrany zařídí čestné salvy. Nový plán řeší i takové detaily, jako je spuštění vlajek ve Whitehallu na půl žerdi do deseti minut. Dříve kancelář premiéra varovala, že by se to nemuselo stihnout, protože neví, zda by byl zrovna přítomen pověřený pracovník.

Královna Alžběta uctila nedožité narozeniny prince Philipa růží

Koktejl

Webové stránky královské rodiny mají zčernat a objeví se na nich text informující o skonu panovnice. Vládní web bude mít nahoře černý pruh stejně jako ministerské weby. Nesměly by se zveřejňovat zprávy, které nejsou naléhavé.

Parlamentní jednání mají být odložena. Pokud by parlamenty nezasedaly, byly by svolány.

Druhý den po smrti by se stal králem Charles

Charles má být Nástupnickou radou prohlášen novým králem druhý den v deset dopoledne. Aktu se zúčastní stovky lidí včetně vládních představitelů. Premiér bude mít audienci u nového krále v 15.30.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

Sešel by se parlament, aby se shodl na podobě kondolence, jinak by byla další činnost parlamentu na deset dní pozastavena.

Foto: Pool New, Reuters

Britský princ Charles.

Druhý den po smrti se rakev s královnou převeze do Buckinghamského paláce. Třetí den po smrti nový král přijme kondolenci ve Westminsteru. Odpoledne zahájí cestu po Spojeném království, která začne návštěvou skotského parlamentu a edinburské katedrály.

Obavy z davů truchlících

Čtvrtý den po smrti má proběhnout generální zkouška operace Lion, tedy procesí s rakví z Buckinghamského paláce do Westminsterského. Všechny další dny mají být vyhrazeny přípravám a organizaci pohřbu. Rakev bude od šestého dne po úmrtí vystavena ve Westminsteru a bude přístupná veřejnosti po 23 hodin denně. Pro VIP návštěvníky budou vydány lístky s daným časem návštěvy. Ministerstvo zahraničí bude mít na starosti zahraniční návštěvy.

William, kníže z Walesu: Bojovník za posílení duševního zdraví

Evropa

Ministerstvo vnitra a tajné služby budou v pohotovosti kvůli případnému atentátu nebo teroristickému útoku. Ministerstvo dopravy dalo najevo obavy z množství zájemců mířících do Londýna.

Foto: Reuters

Británie se loučí s princem Philipem.

Sedmý den po smrti královny odcestuje nový král do Walesu, aby přijal kondolenci od velšského parlamentu.

Desátý den po smrti se bude dopoledne konat pohřeb ve Westminsterském opatství. V poledne budou v celé zemi vyhlášeny dvě minuty ticha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám