Hlavní obsah

EK navrhne speciální jednotky pro ochranu hranic Schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise se příští týden chystá navrhnout vznik nových jednotek pohraniční stráže, které by v případě nutnosti hlídaly vnější hranice schengenského prostoru. Evropská komise by je pak mohla nasadit i bez předchozího souhlasu konkrétní země. Informovaly o tom belgický deník Le Soir a list The Financial Times.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společná hlídka na maďarsko-srbské hranici. Nahradit by je mohly zvláštní eurojednotky.

Článek

Podle zmíněných periodik Evropská komise v úterý oznámí, že by měly mít nové jednotky dva tisíce příslušníků.

The Financial Times upozornil, že by šlo o největší přesun národních pravomocí do Bruselu od vzniku jednotné měny.

Mluvčí komise Margaritis Schinas prozradil pouze to, že EK se v úterý chystá zveřejnit konkrétní návrhy týkající se lepšího zabezpečení hranic. Nic bližšího ale neřekl a zdůraznil, že konečná podoba návrhu ještě nevznikla a že se o něm stále debatuje mezi jednotlivými eurokomisaři.

Řecko obrátilo a souhlasí

Podle deníku Financial Times je aktivita komise pokusem, jak na poslední chvíli zachránit kolabující schengenský prostor bez hraničních kontrol ve stávající podobě.

List zároveň připomíná, že se o vzniku společné celounijní jednotky ochrany hranic  debatuje už 15 let, ale plány vždy nakonec ztroskotaly na odporu zemí, které se nechtěly vzdát svých výsostných pravomocí. Nyní by vzhledem ke kritické situaci mohly být členské země k návrhu vstřícnější. Například řecký premiér Alexis Tsipras už řekl, že by takový postup uvítal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám