Hlavní obsah

Zeman: Vznik mini-Schengenu by byl kapitulací před teroristy

– Ústí nad Labem

Vytvoření takzvaného mini-Schengenu by bylo podle prezidenta Miloše Zemana kapitulací před teroristy. Schengenské hranice je podle něj potřeba chránit ozbrojenou silou. Zeman to řekl zastupitelům a starostům v Ústí nad Labem, kde zahájil třídenní návštěvu Ústeckého kraje.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Ústeckého kraje. V Ústí nad Labem se setkal se členy krajského zastupitelstva a starostů měst a obcí. Vlevo je hejtman Oldřich Bubeníček.

Článek

„Nápad na takzvaný mini-Schengen, kde by bylo Německo, Nizozemsko, Belgie a snad ještě jeden nebo dva státy, mi připadá poněkud úděsný,” prohlásil prezident. Podle něj není potřeba zužovat hranice Schengenu. „To je kapitulace před teroristy, přesně tohle oni chtějí,” zdůraznil.

„Schengen vznikl jako realizace myšlenky volného pohybu osob a jako pocit určité svobody uvnitř Evropské unie má možná psychologický, nejen věcný význam,” řekl Zeman, který v pondělí navštíví ještě Děčínsko.

Mini-Schengen odmítla i V4

Kvůli nedostatku solidarity mezi unijními státy v souvislosti s přílivem uprchlíků do Evropy pohrozil vytvořením „mini-Schengenu” například nizozemský ministr financí a prezident euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. [celá zpráva]

Minulý týden vznik mini-Schengenu na summitu v Praze odsoudily i země Visegrádské čtyřky (V4). Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se shodli, že zachování volného pohybu v Schengenu musí zůstat hlavním cílem všech osmadvaceti zemí EU. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám