Hlavní obsah

Dvě třetiny Němců se chtějí nechat očkovat proti koronaviru

Berlín

Dvě třetiny Němců se chtějí nechat očkovat proti koronaviru, vyplývá z průzkumu YouGov pro agenturu DPA. Vakcíny jsou v sobotu rozváženy po Německu, samotné očkování začne v neděli stejně jako v České republice. Podle šéfa frakce svobodných demokratů (FDP) Christiana Lindnera ale Německo není na očkování dostatečně připravené.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Nabíráni vakcíny od firem Pfizer/BioNTech

Článek

O očkování projevily zájem přibližně dvě třetiny Němců, 32 procent chce být očkováno co nejdříve. Dalších 33 procent o vakcínu také stojí, ale chtějí počkat na případné nežádoucí účinky u prvních očkovaných. Pětina Němců očkování odmítá, 16 procent ještě není rozhodnuto.

Očkování v Německu má začít v neděli, vakcíny od společností Pfizer a BioNTech byly rozvezeny na 27 míst v zemi, odtud budou distribuovány do očkovacích center a mobilním týmům. Přednost při očkování dostanou lidé nad 80 let, zdravotní sestry a zaměstnanci nemocnic.

Do Prahy a do Brna dorazila první balení vakcíny proti covidu-19

Evropa

S pořadím při očkování souhlasí i Christian Lindner, ale chtěl by do aplikace vakcíny zapojit širší síť lékařů a nejdůležitějším požadavkem je podle něj skutečné fyzické zajištění dostatečného počtu dávek vakcíny a rychlost celé akce. Proočkovanost obyvatelstva je „klíčem k další normalizaci života,” cituje Lindnera DPA. Prosazoval také masivnější informační kampaň, aby se lidé mohli svědomitě rozhodnout, zda se chtějí nechat očkovat.

EU neměla zájem o miliony dávek, tvrdí Der Spiegel

Zahraniční

Do konce března by mělo mít Německo k dispozici 11 až 12 milionů dávek vakcíny. Vzhledem k tomu, že přípravek musí být podáván dvakrát, bude toto množství dostatečné pro přibližně 5,5 až 6 milionů lidí. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn očekává, že do léta bude moci nabídnout očkování všem občanům Německa - za předpokladu, že budou schváleny další přípravky. Kromě vakcíny od společnosti BioNTech a jejího amerického partnera Pfizer je v současnosti ve hře také lék od americké společnosti Moderna, píše DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z továrny Pfizer v Belgii vyrazily náklaďáky s vakcínami proti koronaviru pro evropské státyVideo: Reuters

Počet potvrzených případů koronavirové nákazy v Německu se za posledních 24 hodin zvýšil o 14 455. Aktuální údaje v sobotu ráno zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI), který dohromady eviduje 1 627 103 infikovaných, z nichž 29 422 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám