Hlavní obsah

Dva týdny před volbami nemají Němci favorita

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se v neděli dočkalo očekávané televizní debaty kancléřky Angely Merkelové a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Půl druhé hodiny dlouhá předvolební diskuse se soustředila zejména na cestu ven z ekonomické krize. Favorit z ní však nevyšel. Dva týdny před volbami na 40 procent Němců stále neví, koho budou volit.

Článek

Debatu dvou hlavních kandidátů před volbami sledovalo 20 miliónů lidí, vzrušená diskuse se však nekonala. Dva bleskové průzkumy, které následovaly, dospěly k různým výsledkům, nicméně potvrdily vyrovnaný boj. Podle televize ZDF v debatě s 31 procenty zvítězil sociální demokrat Steinemeir, křesťanskodemokratická kandidátka Merkelová dostala 28 procent. Institut Forsa uvedl, že zvítězila Merkelová v poměru 37:35 procent.

Server Deutsche Welle ale uvedl, že většina lidí - 58 procent - si myslí, že nejlepší kvalifikaci k řízení země má Merkelová. O Steinmeierovi si to myslí 28 procent Němců.

Debata se soustředila hlavně na ekonomickou krizi a způsoby, jak z ní vybřednout. Merkelová obhajovala daňové škrty a stimulování poptávky. Hovořilo se ale také o jaderné energetice či bonusech pro manažery, přičemž oba kandidáti rovněž zdůrazňovali, čeho ve společné vládě za poslední čtyři roky dosáhli.

Merkelová přiznala, že koalice fungovala dobře, ale uvedla, že kvůli neshodám v ekonomických otázkách by po volbách upřednostnila koalici její CDU se Svobodnou demokratickou stranou FDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám