Hlavní obsah

Dva šestnáctiletí dostali v Británii doživotí za brutální vraždu kamarádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctiletá Scarlett Jenkinsonová a stejně starý Eddie Ratcliffe dostali v pátek u soudu v britském Manchesteru doživotní tresty za brutální vraždu své vrstevnice Brianny Gheyové. Na poměry rozsudků pro mladistvé je to velmi přísný trest, soudí list The Guardian. Dívce, která se otevřeně hlásila k transgender identitě, zasadili 28 ran loveckým nožem do hlavy, hrudníku, krku a zad. Případ vzbudil silné emoce po celé Británii.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Jenkinsonová a Eddie Ratcliffe na policejní fotografii

Článek

Šestnáctiletou Gheyovou napadli v únoru 2023 v parku ve Warringtonu nedaleko Liverpoolu, kam ji vylákali. Vyrušili je pejskaři, Brianně ale už nebylo pomoci.

„Oba jste se zúčastnili brutální a plánované vraždy, která měla sadistický charakter a jejímž vedlejším motivem bylo nepřátelství vůči Brianně kvůli její transgender identitě. Vybrali jste si ji, protože jste si mysleli, že bude snadným cílem,“ řekla podle The Guardian soudkyně Amanda Yipová.

Foto: Profimedia.cz

Brianna Gheyová

U soudu také zaznělo, že Jenkinsonová se pokusila Gheyovou několik týdnů před vraždou otrávit ibuprofenem, o němž jí tvrdila, že ji „povzbudí“.

Seznam smrti

Podle svědků měla seznam osob, které chtěla zavraždit, a Gheyová byla jednou z nich. Soudkyně Yipová uvedla, že Jenkinsonovou motivovala „hluboká touha zabíjet“. „Tak velká, že po svém zadržení sepsala nový seznam, který obsahoval jména některých lékařů a pečovatelů, kteří se o ni v detenci starali,“ řekla soudkyně.

Hororový nález v Coloradu. Noví majitelé domu našli v mrazáku lidskou hlavu a ruce

Amerika

Psychiatrovi Jenkinsonová řekla, že Briannu bodala „opakovaně“ a považovala to za „vzrušující“. Přiznala, že „zamýšlela vzít si části Briannina těla“. Předtím Ratcliffovi řekla, že by si chtěla vzít její „hezké oči“.

Počáteční psychiatrické hodnocení Jenkinsonové naznačovalo, že má rysy autismu a ADHD, ale psychiatr po odsouzení změnil svou diagnózu a řekl, že má „závažnou formu disociální poruchy chování, jejímž rysem je neempatie“.

Ve vleku vražedkyně

Eddie Ratcliffe, kdysi tichý a pilný šampion kickboxu, byl podle psychiatrů jako autista zcela ve vleku Jenkinsonové. „To ale nesnižuje jeho vinu,“ poznamenala soudkyně.

Ratcliffe se podílel na sestavení „seznamu smrti“, kam zařadil čtyři chlapce, které neměl rád. Jednoho proto, že byl podle něj nula, druhého považoval za soka v lásce a zbývající dva se „nelíbili“ příteli Jenkinsonové.

Oba se rozhodli, že zavraždí Gheyovou. „Bude snazší ji zabít,“ shodli se v jedné z tisícovky textových zpráv, které si v období před vraždou z 11. února 2023 vyměnili.

Dva chlapci zemřeli po útoku nožem v Bristolu

Stalo se

Oba teenageři podle soudu zosnovali plán na vraždu Gheyové, když jim bylo 15 let. Jenkinsonová ručně napsala plán, kde a kdy Briannu zavraždit. Měli dokonce určená místa, kam ji bodnou. I signál, slovo „gay“, pro začátek útoku v parku ve Warringtonu.

Bez lítosti

Oba odsouzení mohou být propuštěni na „na podmínku“. U Jenkinsonové to připadá v úvahu nejdříve po 22 letech, u Ratcliffa po 20.

„V pouhých 16 letech jsou Scarlett Jenkinsonová a Eddie Ratcliffe usvědčenými zabijáky, kteří jsou zodpovědní za brutální vraždu zranitelné mladé dívky, jež si myslela, že jsou její přátelé. Dostali doživotní trest odnětí svobody a neprojevili žádnou lítost,“ poznamenala žalobkyně Nicola Wyn Williamsová.

Po celou dobu procesu byla jména obou pachatelů utajována kvůli jejich nízkému věku. V pátek je ale soudkyně poprvé jmenovala. Zdůvodnila to jejich hrůzným počínáním.

Američan zavraždil otce a jeho useknutou hlavu ukazoval na internetu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám