Hlavní obsah

Dva mrtví po střelbě na hranici Arménie a Ázerbájdžánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménie a Ázerbájdžán se navzájem obvinily ze střelby na společné hranici mezi kavkazskými zeměmi. Při úterním ranním incidentu byli zabiti dva arménští vojáci a další byli zraněni, tvrdí podle Rádia Svobodná Evropa (RFE) arménské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ázerbajdžánští vojáci

Článek

„Jednotky ázerbajdžánských ozbrojených sil zahájily palbu z ručních zbraní směrem k arménským bojovým pozicím obce Nerkin Hand,“ uvedlo v úterním prohlášení arménské ministerstvo obrany, na které odkazuje RFE.

Vesnice Nerkin Hand se nachází v provincii Sjunik, která na jihu Arménie sousedí s Ázerbájdžánem a ázerbájdžánskou enklávou Nachičevan, uvedlo v prohlášení arménské ministerstvo obrany.

„Podle prvních informací jsou na arménské straně dva mrtví a také zranění,“ dodalo ministerstvo.

Moskvě navzdory. Arménie přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu

Evropa

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany ve své tiskové zprávě obvinilo arménské síly, že v pondělí dvakrát střílely na ázerbájdžánské pozice v okrese Tovuz na severozápadě Ázerbájdžánu. Arménské ministerstvo obvinění odmítlo a uvedlo, že „neodpovídá skutečnosti“.

Incidenty jsou hlášeny nedlouho po znovuzvolení ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, který je v zemi bohaté na suroviny u moci už dvě desetiletí. Dvaašedesátiletý Alijev těží mimo jiné ze svého vítězství nad arménskými separatisty v Náhorním Karabachu loni v září. Ázerbájdžánský prezident je nyní podezříván z ambice ovládnout arménskou provincii Sjunik, a spojit tak enklávu Nachičevan se zbytkem Ázerbájdžánu.

Arménie a Ázerbájdžán si na hranicích vyměnily válečné zajatce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám