Hlavní obsah

Drsný příspěvek Čaputové k MDŽ. Přečetla vzkazy, které dostala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti Mezinárodního dne žen zveřejnila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na své facebookové stránce spot kampaně proti lhostejnosti vůči násilí na ženách. Na videu se dělí o výhrůžné zprávy, které dostává na internetu. Další ženy mluví o svých zkušenostech s výhrůžkami, nenávistnými výroky, rasismem i fyzickým či sexuálním násilím.

Foto: Justin Tang, ČTK/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě Kanady

Článek

„Ty k***o blonďatá zaprodaná, radši zdrhni ze Slovenska“ či prostě „Na šibenici“, cituje slovenská prezidentka některé ze zpráv od internetových uživatelů, které dostala. Dělá to proto, aby vyzvala lidi k tomu, aby přestali přehlížet a zlehčovat násilí a nenávist vůči ženám.

Dále ve videu mluví epidemioložka Alexandra Bražinová, která během pandemie covidu-19 čelila výhrůžkám smrtí, nebo výzkumnice Zuzana Havírová, která vypráví o rasistickém útoku ze strany skinheada, během něhož se jí nikdo nezastal. Blogerka Petra Dzvoníková se na videu dělí o svou zkušenost jako oběť znásilnění. „Mlčela jsem o tom pět let. Když jsem o tom konečně veřejně promluvila, anonym mi vzkázal, že si za to můžu sama,“ říká.

Slogan kampaně zní SME TU. I video samotné končí poselstvím zahrnujícím tuto frázi. „Jsme tu, odmítáme násilí na děvčatech a ženách ve všech jeho podobách,“ říká skupina žen.

Slovensko není jen Fico. Fiala přijal lídra opozice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám