Hlavní obsah

Slovensko není jen Fico. Fiala přijal lídra opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co vláda ve středu oznámila, že zruší mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica, přijal v pátek premiér Petr Fiala (ODS) v Kramářově vile Michala Šimečku, předsedu nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresivní Slovensko. K setkání mimo jiné uvedl, že vztahy obou zemí „zůstávají na výborné úrovni“.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (vpravo) s předsedou hnutí Progresivní Slovensko Michalem Šimečkou v zahradě Kramářovy vily

Článek

Fiala konstatoval, že s představitelem slovenské opozice se shodne nejen v otázkách zahraniční politiky.

„Víme, kdo je agresor a kdo je oběť, a taky víme, komu je nutné pomáhat,“ dodal v narážce na ruskou agresi na Ukrajině. Představitelé slovenského kabinetu v čele s premiérem Robertem Ficem se ve své rétorice blíží ruským narativům.

Právě rozdílnými pohledy na některá zahraničně-politická témata český kabinet své rozhodnutí zdůvodnil.

KOMENTÁŘ: Fico zřejmě Fialu opravdu naštval – ale co dál? – Petr Šabata

Komentáře

V pátek Fiala přijetím Šimečky deklaroval, že nejde o ochlazení vztahů obou zemí, ale o odpor k Ficově smířlivosti vůči Rusku a jeho počínání. Nevoli vzbudilo rovněž setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi.

Šimečka podle svých slov českému premiérovi zdůraznil, že „Slovensko není jen Robert Fico“. Vztahy obou zemí nesmí podle něj ohrozit žádná vláda. „Chápu upřímný signál, který nám vyslala česká vláda, i to je úkolem nejbližších partnerů,“ dodal.

Se Šimečkou Fiala jednal i o dalších tématech, jako jsou doprava či energetika, a konstatoval, že „je v zájmu nás všech, aby Češi a Slováci spolupracovali a rozvíjeli vzájemné vztahy“.

Fico tvrdí, že nestojí za to ohrožovat vztahy Čechů a Slováků „z politických důvodů“.

Správné rozhodnutí, hodnotí prezident krok vlády vůči Ficovu kabinetu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám