Hlavní obsah

Dovolená stovek Slováků v ohrožení. Stát nestíhá vydávat pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Část Slováků žije v těchto dnech v nejistotě a neví, zda se jim podaří odcestovat na plánovanou dovolenou. Stát má totiž problémy při vydávání nových cestovních dokladů.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Web tvnoviny.sk upozornil, že tisíce cestovních pasů, které měly být vydány do 30 dní, majitelé stále nemají a některým již dokonce propadly letenky. „Stát sice nedodržuje vlastní lhůty, ale poplatky lidem vracet nebude,“ konstatuje web.

Právník Ivan Syrový zdůraznil, že v žádném případě není v pořádku, pokud stát nedodržuje vlastní stanovené lhůty. „My všichni musíme respektovat platné předpisy. Pokud něco slíbím v určité lhůtě a nedodržím ji, musím si být vědom, že se za to budu zodpovídat,“ upozornil.

Server popsal situaci Romana z Detvy, kterého poslali do Bratislavy, aby se zeptal na opožděný pas. „Dozvěděl se, že kurýr mu mezitím pas doručil do Detvy. Odjel domů, i když za několik hodin odlétal na dovolenou opět z hlavního města,“ uvedly tvnoviny.sk. Marián zase řeší, zda kvůli opožděnému vydání cestovního dokladu nastoupí dovolenou později, nebo změní destinaci.

Ministerstvo slibuje zlepšení

Slovenské ministerstvo vnitra přiznalo, že má problém s čistopisy a prodlužuje lhůtu dodání na 60 dnů. To ale pro mnohé z žadatelů není řešení, protože na dovolenou jedou dříve. Když navíc ministerstvo přijímá žádosti o vydání dokladů do 30 dnů, neinformuje o možnosti prodloužení jejich dodání.

„Standardně informujeme, že bude vydaný maximálně do 30 dnů, ale to z důvodu, že tato složitá situace je krátkodobá. Měla by se vyřešit a dostat do normálních kolejí už v nejbližších dnech, protože dodavatel nám přislíbil 15 až 20 tisíc čistopisů,“ uvedla mluvčí resortu Zuzana Eliášová.

„Národní personalizační centrum vyrábí doklady na dvě pracovní směny a situace by se měla stabilizovat do čtvrtka tak, abychom pasy stihli vyrobit a dodat do 30 dnů,“ dodala mluvčí.

Resort se za vzniklou situaci omluvil a upozornil, že na dovolenou v rámci Evropské unie i některých další zemí stačí občanský průkaz.

Češi mají z ekonomicky vyspělých zemí nejlevnější pasy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám