Hlavní obsah

Češi mají z ekonomicky vyspělých zemí nejlevnější pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení australského pasu vyjde na 230 dolarů, tedy na pět tisíc korun. Je to vůbec nejdražší cestovní doklad na světě, jak vyplývá z analýzy pojišťovací společnosti William Russel. Naopak nejlevněji pořídí pas z 38 zástupců v žebříčku Češi, zaplatí za něj při standardní době dodání pouhých 600 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žebříček čítá pouze země, jež jsou součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která sdružuje 38 ekonomicky rozvinutých států.

Na druhé příčce se po Austrálii umístilo Mexiko, kde pořízení pasu s platností 10 let vyjde na 170 dolarů (přes 3700 korun). Ve třetím Švýcarsku vyjde cestovní doklad na 133 eur (3150 korun).

V žebříčku dále následují Itálie, USA, Nový Zéland, Chile, Kanada či Japonsko a první desítku uzavírá Turecko. Český pas je naopak na nejspodnější pozici jako nejlevnější ze všech 38 států. Před ním je Lotyšsko, kde obyvatelé pas pořídí za 27 eur (tedy zhruba 640 korun), ve Španělsku je to pak 31 eur (735 korun).

Nejdražší jsou víza v USA

Společnost William Russel ve svém přehledu dále hodnotí například výši turistických víz. Ty jsou z 38 zemí nejdražší v USA, kde vyjdou na 127 dolarů (zhruba 2700 korun). Česká republika víza nabízí za 34 eur (asi 800 korun). Nejlevnější turistická víza má potom Jižní Korea za v přepočtu 70 korun.

Česká republika si v rámci jiného srovnání pasů od společnosti Nomad Capitalist vedla rovněž dobře. Český cestovní doklad totiž patří k nejlepším, které lze v roce 2023 vlastnit, konkrétně skončil na sedmé příčce. Z hlediska síly se rovněž umisťuje v první desítce, lze na něj bezvízově vycestovat do 186 destinací.

Nejlepší cestovní pasy v roce 2023? Je mezi nimi i ten český

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám