Hlavní obsah

Do Evropy se přihnal medikán Zorba, bičuje řecké ostrovy. Valí před sebou 11metrové vlny

Atény
Aktualizováno

Do Evropy dorazila bouře Zorba, která dosahuje síly hurikánu. Středomořskou tropickou cyklónu, nazývanou ve Středomoří medikán, doprovázejí vichry přesahující 180 kilometrů za hodinu. Již pustoší města Pylos a Methoni na řeckém poloostrově Peloponés.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře, která se žene na Evropu, bičuje pobřeží ŘeckaVideo: AP

 
Článek

Na mnoha místech vypadl proud, pobřežní stráž zrušila všechna trajektová spojení mezi přístavem Pireus a ostrovy Mykonos, Santorini, Rhodos a Kos.

Meteorologové varovali, že může způsobit bleskové záplavy a na moři vlny vysoké až 11 metrů. Bouře Zorba má po Řecku zasáhnout Turecko. Obyvatelé ohrožených oblastí proto raději nemají vycházet z domovů.

Varování pro české občany

České ministerstvo zahraničí v sobotu varovalo občany v Řecku, aby se měli před bouří Zorba na pozoru a v případě nouze kontaktovali ambasádu v Aténách prostřednictvím nouzové linky 0030 694 473 3769.

„Generální sekretariát civilní ochrany vyzývá občany a návštěvníky Řecka ke zvýšené opatrnosti a k přijetí běžných preventivních opatření k eliminaci rizik,” píše na svých stránkách Ministerstvo zahraničí.

Medikány se ve Středomoří objevují jen jednou až dvakrát ročně, a to zejména na podzim, kdy bývá moře ještě relativně teplé.

Zorba má z Řecka postupovat dále na východ. V neděli by se měl přehnat přes Krétu a dorazit k pobřeží Turecka.

Kritická situace může nastat mimo jiné v přeplněných uprchlických táborech na ostrovech v Egejském moři, kde se tísní tisíce lidí v provizorních přístřešcích a stanech. Podle předpovědí by vítr mohl v nárazech dosahovat rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, na některých místech může napršet až 150 milimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám