Hlavní obsah

Do brány ruské ambasády v Kišiněvě vrazil automobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavská policie zadržela řidiče, který s vozem značky Mercedes dnes ráno narazil do brány ruského velvyslanectví v Kišiněvě a poté se pokoušel uprchnout. Při honičce s policií řidič poškodil ještě dva automobily. Policii se podařilo řidiče dohonit a zadržet asi 40 kilometrů od hlavního města.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ambasáda v Kišiněvě

Článek

O incidentu informovala moldavská policie na svém telegramovém účtu. Zadržený muž se léčí na psychiatrii, řekli agentuře TASS ruští diplomaté s tím, že se tuto informaci dozvěděli od moldavských policistů.

Uvedli také, že při incidentu nebyl nikdo zraněn a budova velvyslanectví neutrpěla žádné škody.

Ruské velvyslanectví uvedlo, že nejde o první incident svého druhu. Loni v říjnu policie zadržela muže, který na oplocení u velvyslanectví namaloval hanlivý nápis, házel petardy na budovu a nakonec se pokoušel do objektu proniknout.

Nikdo z diplomatů či členů jejich rodin nebyl zraněn, velvyslanectví následně podalo protest.

Vztahy mezi Moldavskem a Ruskem jsou od ruské invaze na Ukrajinu na bodu mrazu. Proevropská moldavská prezidentka Maia Sanduová ruskou agresi odsuzuje a obviňuje Moskvu, že se snaží destabilizovat i její zemi.

Moldavsko minulý týden nařídilo snížit počet pracovníků ruského velvyslanectví v Kišiněvě. Z nynějších více než 80 jich tam má zůstat 25, aby se tak jejich počet vyrovnal obsazení zastoupení Moldavska v Moskvě.

Kišiněv se k tomuto kroku rozhodl poté, co média informovala o možném špionážním zařízení nainstalovaném na střeše ruské ambasády. Rusko má na uvedení rozhodnutí do praxe čas do 15. srpna.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová řekla, že tento krok nezůstane bez odezvy.

Jablkem sváru je také Podněstří, kde se tamní proruští separatisté odtrhli od Moldavska na konci sovětské éry. Žije v něm pod ochranou ruských „mírových jednotek“ asi 350 tisíc lidí, z nichž na 200 tisíc má i ruské pasy.

Moldavsko sníží počet ruských diplomatů, Rusové chystají reciproční krok

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám