Hlavní obsah

Do Běloruska přijela padesátka dětí z Donbasu, prý na prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Běloruska přijelo 48 dětí z ukrajinských regionů, které okupují ruské invazní síly. S odvoláním na běloruská státní média o tom v úterý informovala agentura AP. Ukrajinské úřady i běloruská opozice dlouhodobě odsuzují převoz dětí z obsazených ukrajinských oblastí jako nezákonnou deportaci.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský chlapec, ilustrační foto

Článek

Běloruská státní agentura Belta na svém webu informuje o příjezdu téměř pěti desítek dětí z Donbasu na východě Ukrajiny a jejich pobyt v zemi označuje jako prázdniny. Odjezd z vlasti přitom zprostředkovala běloruská charita podporovaná tamním autoritářským vůdcem a spojencem Moskvy Alexandrem Lukašenkem. Uskupení už dříve podle AP organizovalo v Bělorusku ozdravné programy pro ukrajinské děti.

„Prezident navzdory vnějšímu tlaku prohlásil, že tento důležitý humanitární projekt by měl pokračovat,“ prohlásil nyní šéf charity Aljaksej Talaj. Není přitom jasné, zda se jedná o sirotky, nebo děti odebrané rodičům se souhlasem či bez něj, protože běloruské úřady o nich neposkytly podrobnosti, píše AP. Minsk už dříve obvinění, že Bělorusko pomáhá nelegálně odebírat z Ukrajiny tamní děti, odmítl.

Minsk pozastavil dohodu o konvenčních zbraních s Polskem a Českem

Evropa

Jeden z běloruských opozičních předáků a bývalý ministr kultury Pavel Latuška dříve v rozhovoru pro televizní kanál Dožď řekl, že ukrajinské děti, které jsou odváženy z okupovaných území a posílány zdánlivě k odpočinku do běloruských ozdravných táborů, se ne vždy vracejí. V červnu uvedl, že poskytl Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) materiál, který zaznamenává násilný přesun 2100 ukrajinských dětí do Běloruska, a to se souhlasem Lukašenka.

Latuška doufá, že materiál přiměje ICC k vydání zatykače na běloruského vůdce, tak jako to tribunál udělal v případě ruského prezidenta Vladimira Putina. „Vidíme stále více důkazů týkajících se nezákonného přesunu ukrajinských dětí do Běloruska a bude to pokračovat, dokud mezinárodní organizace nezareagují a Minsk nezastaví,“ řekl Latuška agentuře AP.

Evropský parlament vyzval v rezoluci k vydání zatykače na Lukašenka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám