Hlavní obsah

Do Atén připluje dalších 4000 migrantů, pokračují balkánskou cestou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Do aténského přístavu Pireus má v příštích hodinách dorazit dalších zhruba 4000 uprchlíků, které přepravují z ostrova Lesbos u Turecka dva mohutné trajekty. Řecké úřady se tak urychleně snaží ulevit tomuto východoegejskému ostrovu, na kterém je podle odhadů kolem 20 tisíc běženců. Denně se přitom na Lesbu vyloďuje tisícovka dalších.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Obří trajekt Eleftherios Venizelos

Článek

Podle řeckého listu To Vima by do Pirea měl připlout trajekt Eleftherios Venizelos s přibližně 2200 utečenci na palubě a také loď Tera jet s dalšími asi 1800 lidmi. Směrem k Lesbu naopak míří třetí trajekt Blue star patmos, aby nabral další migranty.

Lesbos není schopen migranty zvládnout, v jeho sedmadvacetitisícovém správním středisku město Mytilini jsou tisíce migrantů ze Sýrie, Íránu, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše.

Řecké úřady také informovaly o tom, že v posledních 24 hodinách zachránily pobřežní hlídky na východě Egejského moře 364 uprchlíků. Zároveň vysoce ocenily pomoc členů nevládní mezinárodní organizace Lékaři bez hranic, kteří pomáhají s péčí o přistěhovalce, z nichž mnozí mají po strastiplné cestě zdravotní potíže.

Tisíce migrantů také pravidelně přecházejí hranici mezi Řeckem a Makedonií. Za prvních šest zářijových dnů hranici překročilo 10 tisíc lidí, jen v pondělí 6000. Během prvních šesti zářijových dní se v srbském Preševu registrovalo 7720 uprchlíků, uvedla bělehradská stanice B92.

Od půlky června umožnily makedonské úřady projít zemí 65 tisícům lidí, napsala AFP. Ve stejné době se na srbské hranici registrovalo na 90 tisíc migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám