Hlavní obsah

Dívka umírala na tuberkulózu, lékař si myslel, že je jen nešťastně zamilovaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Před soudem v anglickém Birminghamu tento týden stanul lékař, který u své 15leté pacientky nerozpoznal tuberkulózu. Domníval se, že příčinou jejích potíží je jen nešťastná láska. Alina Saragová loni v lednu zemřela, nemoc u ní nerozpoznali ani další lékaři ve čtyřech různých nemocnicích. O případu informoval deník Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Alina Saragová

Článek

"Řekl jí, že všechny její problémy pocházejí z její hlavy a ona by se měla obrátit na psychiatra nebo duchovního léčitele. Když jí to pověděl, úplně jí to zlomilo srdce. Řekl jí také, že to dělá jen proto, aby mě zdržovala doma a já se o ni staral," prohlásil před soudem na adresu lékaře otec dívky.

Lékař Sharad Shripadrao Pandit údajně odmítl provést testy na tuberkulózu, které rodiče žádali.

Foto: Profimedia.cz

Lékař Sharad Shripadrao Pandit čelí obvinění z nedbalosti a zabití.

Otec Sultan Sarag, který se sám z tuberkulózy také léčí, popsal, že jeho dcera zvracela až desetkrát denně a rodiče ji museli nosit do postele, protože byla příliš slabá na to, aby šla sama.

Alina se nakazila v roce 2009 od své spolužačky. V nemocnici v Birminghamu jí předepsali antibiotika a tím léčba skončila. V červenci následujícího roku se ale potíže dostavily znovu poté, co se dívka s rodiči vrátila z Pákistánu, odkud rodina pochází.

Foto: Profimedia.cz

Alininy rodiče

Pandit ovšem nebyl jediným lékařem, u kterého Alina a její rodiče hledali pomoc. Ve čtyřech různých nemocnicích ji prohlíželo nejméně pět lékařů, uvedl britský list. Přitom třeba v nemocnici Sandwell strávila dívka pět dnů. Lékaři nicméně jednoduchý rozbor vzorku hlenu neprovedli, dívku jen poslali na rentgen s podezřením na infekci hrudníku.

V prosinci také Alinu v birminghamské nemocnici viděl psycholog, sezení ale nešlo dokončit, protože dívka měla velké bolesti.

Tuberkulóza

Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.

Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet chrlení krve. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.

Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dále pozoruje.

Alina zemřela po dalším rychlém převozu do nemocnice jen o pár dnů později, jelikož nemohla dýchat. Příčinou smrti byla zástava srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám