Hlavní obsah

Díky azylu v ČR unikl akcionář Chodorkovského společnosti ruskému soudu

Právo, Michael Švec

Další kauza spojená s ropnou společností Jukos, jejíž bývalí šéfové Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv už dostali vysoké tresty a jsou Západem považováni za politické vězně, míří v Rusku před soud. Průběh procesu však tentokrát ovlivnilo poskytnutí azylu stíhanému ruskému občanu v České republice.

Foto: Právo

Kremlem pronásledovaní bývalá šéfové Jukosu Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv

Článek

Obviněným je bývalý akcionář Jukosu Alexej Spiričev, jejž prokuratura viní z podvodů a krácení daně v objemu přes devět miliard rublů (asi 5,7 miliardy korun). Proces ale bude veden v jeho nepřítomnosti – Spiričev mu unikl, jelikož nepobývá na území Ruska: před rokem totiž dostal azyl v Česku. To jej uchránilo před vydáním do vlasti.

Přiletěl do Prahy s neplatným pasem

Podle včerejšího vyjádření mluvčí ruské generální prokuratury Mariny Gridněvové se podnikatel trestné činnosti údajně dopouštěl v letech 1998–2001. „Spiričev se spolupachateli a pod vedením faktických šéfů společnosti Jukos Chodorkovského a Lebeděva zajistil vystavení dokumentů obsahujících nespolehlivé informace o aktivitách fiktivních firem...,“ prohlásila podle agentury Interfax.

„Fiktivní“ společnosti Muskron, Biznis-Ojl, registrované v Čeljabinské respektive Sverdlovské oblasti, pak údajně „nezákonně obdržely daňové úlevy od místních administrativ“. Pokud by byl Spiričev z těchto trestných činů usvědčen, hrozilo by mu až deset let vězení.

Když ruské orgány v roce 2003 zadržely Chodorkovského, Spiričev zemi opustil. Tak se ani nepodařilo předat mu obvinění. Už v březnu roku 2004 na něj byl vydán mezinárodní zatykač, uprchlý podnikatel se ale znovu objevil až o šest let později. V Česku. Hledaný Rus přiletěl 14. března 2010 z ukrajinské Oděsy na ruzyňské letiště, kde se prokázal neplatným cestovním pasem a chybělo mu rovněž vízum pro vstup do ČR.

Strávil rok v české vazbě

„Po zjištění, že soud v Moskvě na něj Interpolu zaslal žádost o pátrání, zatčení a extradici, byl dotyčný zadržen, načež ihned požádal o mezinárodní ochranu,“ sdělila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Ruská prokuratura tehdy poslala českým úřadům žádost o jeho vydání, to však pražský soud odmítl.

Ministerstvo vnitra totiž Spiričevovi mezitím azyl skutečně udělilo, potvrdila mluvčí.

„Dne 23. února 2011 mu byl udělen azyl, v důsledku čehož je vydání nepřípustné, a proto jsme vyhověli návrhu státní zástupkyně a (24. března – pozn. red.) vyslovili nepřípustnost vydání do Ruska,“ řekla.

Spiričev si ale i tak odseděl téměř rok v české vazbě – soud jej totiž po zadržení odmítl propustit na kauci, a tak se na svobodu dostal až poté, co se stal běžencem. Zda se i nadále nachází na území ČR, jak tvrdí některá ruská média, nebylo možné ověřit, rádio Svobodná Evropa ale bez dalších podrobností uvedlo, že žije v Londýně.

Ochránci lidský práv ruské procesy kritizují

Ruské úřady se nyní rozhodly podnikatele soudit v nepřítomnosti. „A tak soudní líčení s ruským občanem Spiričevem, který je obviněn ze spáchání těžkých zločinů a jenž se vyhýbá soudu, může být vedeno v jeho nepřítomnosti,“ vysvětlila Gridněvová.

Ochránci lidských práv míní, že zahájení procesu souvisí s nedávnou expertizou prezidentské Rady pro lidská práva, která šéfovi Kremlu Dmitriji Medvěděvovi doporučila, aby mimo jiné Chodorkovskému a Lebeděvovi udělil milost.

„Další případ spojený s Jukosem je nejspíše odpověď na závěry, které představila Rada,“ řekl agentuře Interfax její člen Kirill Kabanov, který se pozastavil nad tím, že tato kauza byla už tolikrát vyšetřována a vždy se objevilo něco nového.

Chodorkovskij a Lebeděv byli za majetkové trestné činy související se společností Jukos původně odsouzeni na osm let. Loni soud vynesl nové verdikty, a tak mají za mřížemi zůstat až do roku 2017.

Organizace na ochranu lidských práv i západní státy považují proces za politicky motivovaný a volají po propuštění odsouzených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám