Hlavní obsah

Detektiv získal stopu k ukradenému van Goghovu obrazu

Nizozemský detektiv Arthur Brand specializující se na kradené umění, získal stopu k ukradenému obrazu Jarní zahrada malíře Vincenta van Gogha. Plátno zmizelo z muzea v nizozemském Larenu koncem letošního března. Důležitou stopou jsou snímky obrazu. Je to také důkaz, že zloději zatím obraz v hodnotě kolem šesti milionů eur (160 milionů Kč) nezničili, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, která by měla vést ke kradenému van Goghovu obrazu.

Článek

Na jednom ze snímků leží obraz vedle výtisku deníku The New York Times ze 30. května. Na fotografii je rovněž kniha, která pojednává o krádeži dvou van Goghových obrazů z muzea v Amsterodamu v roce 2002. Na jiném záběru je vidět zadní strana malby se štítkem, který nese malířovo jméno a název obrazu ve vlámštině.

„Někdy v případě krádeže umění zloději znervózní, když se nedokážou díla zbavit nebo mají podezření, že jim je policie na stopě, a pak ho zničí,“ řekl Brand agentuře AP. Podle něj bývá pro pachatele často frustrující, že nedokážou kradený obraz prodat. „Tyto fotografie ukazují, že máme co do činění s profesionály. Ta malba stále existuje,“ dodal.

Z uzavřeného muzea u Amsterdamu ukradli obraz Vincenta van Gogha

Evropa

Dílo z roku 1884 vyobrazuje ženu ve farní zahradě v nizozemském městě Nuenen, které leží na předměstí Eindhovenu na jihu země. Van Gogh tam bydlel s rodiči, jeho otec na faře působil jako pastor. Obraz muzeum Singer Laren vystavovalo díky zápůjčce z muzea v Groningenu. Zloději podle policie pronikli do muzea poměrně nevybíravě, před rozedněním rozbili skleněné dveře, a než policisté zareagovali na signál poplašného zařízení, stačili utéct.

Reklama

Výběr článků

Načítám