Hlavní obsah

Z uzavřeného muzea u Amsterdamu ukradli obraz Vincenta van Gogha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nizozemského muzea Singer Laren poblíž Amsterdamu byl v noci na pondělí ukraden obraz Jarní zahrada v Nuenenu od Vincenta van Gogha, napsala agentura DPA. Muzeum je v současné době kvůli koronavirové nákaze uzavřeno.

Foto: Profimedia.cz

Vicent van Gogh

Článek

Neznámí pachatelé se do muzea vloupali kolem 03:15, při loupeži rozbili skleněné dveře. Když se spustil alarm a na místo dorazila policie, po lupičích se slehla zem.

„Jsem šokován a současně neuvěřitelně naštvaný z toho, co se stalo,“ řekl ředitel muzea Jan Rudolph de Lorm.

Vedení muzea odmítá, že by bezpečnostní opatření byla slabá. „Vše fungovalo. Zabezpečení bylo důkladné a podíleli se na něm odborníci z pojišťovny a špičkoví bezpečnostní profesionálové,“ uvedl šéf nadace Singer Laren.

Potvrdila se pravost vzácného van Goghova autoportrétu

Věda a školy

Policie zahájila intenzivní vyšetřování. Požádala obyvatele v okolí muzea, aby předali policii záznamy ze svých bezpečnostních kamer, pokud je mají.

Není to první krádež, která toto muzeum postihla. V lednu 2007 bylo ze zahrady muzea uloupeno sedm soch včetně díla Myslitel francouzského sochaře Augusta Rodina. Toto bylo později shledáno silně poničené. V roce 2010 byli dva pachatelé této loupeže odsouzeni na téměř tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám