Hlavní obsah

Dění okolo Zemana připomíná konec Jelcinovy vlády, napsal ruský politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Když ruský list Kommersant informoval o aktuálním vývoji nemoci Miloše Zemana, ocitoval politologa Ivana Preobraženského, který současnou situaci v Praze přirovnal ke konci období vlády Borise Jelcina. Tehdy panovalo podezření, že místo nemocného prezidenta vládnou jeho nejbližší spolupracovníci, takzvaná „rodina“.

Foto: Novinky

Sanitka s doprovodem opustila Lány.

Článek

Podle Preobraženského je možné, že si Zemanovy pravomoci „přivlastnili“ lidé z jeho prezidentské kanceláře.

„Přirovnáme-li to k ruské zkušenosti, připomíná to období, kdy Boris Jelcin byl ještě u moci, ale mnozí soudili, že jeho jménem vládne takzvaná rodina. Právě tato fakta bude prověřovat policie. Řeč může být i o vyšetřování činu uzurpace moci,” řekl Preobraženskij.

Uvedl to na základě posledního vývoje, kdy kancléř Vratislav Mynář neinformoval veřejnost o tom, že Zeman není schopen plnit své funkce, i když to věděl zřejmě už od 13. října.

Zahraniční média si všímají Mynářova chování

Zahraniční

„Zaprvé, prezidentská kancelář dostala informace od lékařů, že Zeman není schopen výkonu funkce, ale nezveřejnila je,“ uvedl politolog.

„Zadruhé, navzdory tomuto sdělení její šéf přivedl do nemocnice bez souhlasu lékařů předsedu dolní komory parlamentu a oni zřejmě podepsali dokument o schůzi nové Sněmovny 8. prosince, jenomže panují pochybnosti o pravosti podpisu,” poznamenal Preobraženskij.

„Není tak vyloučeno, že Zemanova kancelář už nějaký čas využívá funkce prezidenta jeho jménem,” dodal politolog.

Na podivné jednání lidí okolo Zemana upozornila i agentura TASS.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

„Celou tu dobu prezidentská kancelář neposkytovala žádné oficiální podrobnosti o Zemanově zdraví, jen popírala všechny zprávy médií a tvrdila, že sděluje pouze 'důležité informace', přičemž tak činí 'nepřetržitě, ale úsporně',” uvedla agentura.

„A prezidentův lékař vyhýbavě hovořil o zhoršení chronické nemoci a zdůrazňoval, že prezident nechce zveřejnit svou diagnózu,“ píše dále TASS.

Zeman není schopen vykonávat své povinnosti

V pondělí však nemocnice poskytla informace o zdravotním stavu prezidenta předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi.

Ten citoval z dopisu podepsaného ředitelem Ústřední vojenské nemocnice Miroslavem Zavoralem.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

„Dle názoru ÚVN není prezident Miloš Zeman schopen v současné době vykonávat pracovní povinnosti,” řekl Vystrčil.

„Dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta je hodnocena jako krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech jako málo pravděpodobná,” pokračoval šéf Senátu.

„S názorem a stanoviskem ÚVN Praha byl ve středu 13. října brzy dopoledne seznámen Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky,“ dodal Vystrčil.

Rozbíhá se proto proces aktivace článku 66 Ústavy ČR, který umožňuje přenést pravomoci hlavy státu na další reprezentanty země.

Reklama

Výběr článků

Načítám