Hlavní obsah

Demonstranti v Kyjevě strhli Leninovu sochu. Vláda dostala ultimátum

Kyjev
Aktualizováno

Stovky tisíc Ukrajinců se v neděli v poledne sešly na kyjevském náměstí Nezávislosti na další demonstraci proti vládě, která odmítla sbližování s EU. Protestující v centru města strhli sochu V. I. Lenina. Pořadatelé uvádějí, že lidí je milión, číslo ale nelze ověřit. Opozcie dala prezidentovi Viktoru Janukovyčovi 48 hodin na obměnu kabinetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující na kyjevském náměstí NezávislostiVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská bezpečnostní služba podle agentury AP oznámila, že některé opoziční předáky podezřívá z pokusu chopit se moci. Opozice vzápětí varovala vládu před vyhlášením výjimečného stavu.

Podle agentury AFP bylo kolem jedné (12:00 SEČ) na náměstí kolem 200 000 lidí a další přicházeli. Pořadatelé očekávali, že by mohla být překonána účast z minulé neděle, kdy jich dorazilo možná až 350 000, i když opoziční zdroje uváděly vyšší čísla, a odpoledne napočítali milión demonstrantů. Takový počet se na náměstí stěží vejde, jenomže lidé tentokrát zaplnili i navazující ulice.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinci shromáždění na Náměstí nezávislosti

Představitel strany Julije Tymošenkové Otčina Serhij Pašinskyj ve svém projevu podle ukrajinského listu Pravda řekl: „Janukovyči, my ti dáváme 48 hodin. Pokud nebude Zacharčenko (ministr vnitra) zavřen a vláda Azarova nebude obměněna a nebudou propuštěni političtí vězni, táhneme na Měžigir (sídlo prezidenta).“

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Jevhenija Tymošenková čte poselství své vězněné matky

Shromážděným už předtím přečetla Jevhenija Tymošenková vzkaz své vězněné matky, bývalé premiérky Julije. Když řekla ”Naším cílem je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta,” dav začal skandovat demise, demise.

„Nevzdávejte se, neustupujte, neusedejte k jednacímu stolu s mocí, která má na rukou krev,” četla dál. „Nyní máme na výběr mezi zkorumpovanou diktaturou a návratem domů, do Evropy. Nebezpečí našeho návratu do středověké diktatury je mnohem větší. Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií nikdy nepodepíše, rozhodl se připojit ke klubu diktátorů,“ stojí dále v poselství vězněné expremiérky.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Skandující demonstranti na Náměstí nezávislosti

„Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu,” varoval na sobotním shromáždění v Kyjevě Arsenij Jaceňuk, předák opoziční strany Otčina Julije Tymošenkové. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Do Kyjeva přijíždějí vojenské posily

Demonstranti v ukrajinské metropoli vystupňovali protesty proti vládě prezidenta Janukovyče. V Kyjevě několik tisíc stoupenců proevropské opozice zablokovalo...

Výběr článků

Načítám