Hlavní obsah

Davy v ulicích dávají Ficovi najevo, že nemůže všechno, míní slovenský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) s protesty nepočítal, spoléhal na únavu lidí z politiky a doufal, že jeho útoky na mimovládní organizace, opozici a novináře dostatečně odradí lidi od ráznějších postojů proti jeho vládě. Konstatuje to slovenský deník Sme ve svém komentáři k úterním protivládním protestům.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Úterní protivládní protest v Bratislavě

Článek

Podle listu se Fico pokusil o bleskový únos státu. „Speciální operace, která do Vánoc skončí. Ale opět se projevila síla občanské společnosti. Té, kterou Fico nemůže podplatit balíčky, protože chápe, že jsme svědky drahé kampaně na úkor dalších generací,“ uvedl deník.

Sme napsal, že protesty vládu nepovalí a Fico neodstoupí, ale tisícové davy mu dávají jasně najevo, že nemůže všechno. „Že občanská společnost nebude spoléhat pouze na to, že Evropská komise dodrží své slovo a bude ráznější než před deseti lety v případě Maďarska,“ uvedl list.

„Dost bylo Fica!“ Na Slovensku se demonstrovalo proti premiérovi

Evropa

Podle Sme se Fico chytil do vlastní předvolební pasti. „Momentálně nemůže útočit na podstatu protestů, protože on sám svého času tímto způsobem bojoval proti vládě. I když jeho voliči s extrémně krátkou pamětí by mu i takové obraty odpustili,“ konstatuje Sme.

„Tyto protesty nejsou o voličích Fica. Jsou odkazem především pro tu část společnosti, které po volbách řekli, že si má zvykat na novou realitu. Jenže (společnost) teď začíná chápat, že zvykat si nejenže nemusí, ale nesmí,“ dodává deník.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Úterní protivládní protesty v Bratislavě

Denník N uvedl, že Fico a předseda parlamentu Peter Pellegrini doufali, že po prvním protestu z minulého týdne odhodlání z lidí vyprchá. „Opak je pravdou. Ve čtvrtek přišly před úřad vlády tisíce lidí, ale teď jich bylo výrazně víc. I v Košicích se účast odhaduje na dvě tisícovky,“ napsal list.

Web aktuality.sk uvedl, že Fico chtěl během okamžiku zničit právní stát, ale změnit se to může na zákopovou válku. „Mělo to trvat krátce a právní stát by utržil tvrdou ránu. Jenže Fico, cynický technokrat moci, se přepočítal. Narazil na sílu, kterou sice opovrhuje, ale která se ukazuje jako hnací motor změn. Občanskou společnost,“ konstatoval web.

Fico ruší Úřad speciální prokuratury, který dohlíží na korupční případy Směru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám