Hlavní obsah

Dánský parlament lákal filmem plným sexu a násilí k eurovolbám

Kodaň

Dánský parlament ve středu stáhl kontroverzní animovaný film, který byl součástí oficiální kampaně na podporu voleb do Evropského parlamentu. Jedenapůlminutový snímek měl přimět prvovoliče, aby přišli k urnám, byl ale plný sexu a násilí, napsal norský deník Aftenposten.

Kontroverzní klip dánského parlamentu vyzýval k účasti ve volbách v EU

 
Článek

Nejdříve se objeví utržená hlava, pak muž oddávající se skupinovému sexu s pěti ženami. Tak začíná oficiální video dánského parlamentu propagující účast v eurovolbách plánovaných na 25. května. V dalších scénách hlavní hrdina kresleného snímku vymlátí duši z každého, kdo se zdráhal využít svého hlasovacího práva.

Dánský parlament snímek v pondělí zveřejnil na serveru pro sdílení videí YouTube a na komunitní síti Facebook. Stačilo ho zhlédnout na 200 000 lidí, než se ho Kodaň rozhodla po četných stížnostech odstranit.

Chtěli upoutat pozornost mladých

Film, který přišel na 200 000 dánských korun (734 000 Kč), předseda dánského parlamentu Mogens Lykketoft zpočátku obhajoval a prohlašoval, že kritici postrádají smysl pro humor. Násilí a sex označil podle deníku Aftenposten za přijatelné prostředky, pokud je cílem získat pozornost mladých voličů.

Po vlně pobouření veřejnosti ale předseda parlamentu obrátil a nechal snímek stáhnout. Lykketoft uvedl, že vzal v úvahu názory "řady lidí, které hluboce respektuje, podle nichž je film mnohem agresivnější, než měl být, a znevažuje mládež".

Film vypráví příběh o hrdinovi Votemanovi, který v minulosti zapomněl hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu a ztratil vliv na tak důležité otázky, jako jsou klimatické změny či chemikálie v hračkách. Následně se rozhodl, že zasvětí svůj život úkolu přimět "každého hlasovat". Při plnění tohoto úkolu se nezdráhá používat pěsti nebo vrhací hvězdice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám