Hlavní obsah

Dánský ministr obrany byl půl roku na nemocenské, skolila jej přepracovanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti měsících na nemocenské se v úterý vrátil do úřadu dánský ministr obrany Jakob Ellemann-Jensen. Podle agentury Reuters trpěl přepracováním.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánský ministr obrany Jakob Ellemann-Jensen (vlevo) s jedním ze svých podřízených v úřadu v Kodani.

Článek

Ellemann-Jensen, který je zároveň šéfem liberální strany Venstre, byl ve stavu nemocných od února. V květnu pak podle Reuters oznámil, že se do práce vrátí 1. srpna, kdy v Dánsku „začne nová politická sezóna“.

Silné přepracování se podle 49letého politika může „podobat rozsudku smrti“. Odejít na nemocenskou přesto pro něj bylo „jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě“.

Foto: Profimedia.cz

Dánský ministr obrany Ellemann-Jensen v lednu 2023, pár týdnů před nástupem na nemocenskou.

„Bylo to kritické období pro (stranu) Venstre a ministerstvo obrany, cítil jsem, že jsem selhal,“ uvedl ministr, který je poslancem od roku 2011 a přiznal, že byl před návratem do úřadu „trochu nervózní“. Důležitá ale je podle něj podpora rodiny, přátel a kolegů.

Během šestiměsíční pauzy ho v čele ministerstva nahradil ministr hospodářství Troels Lund Poulsen.

Závazek zúčastnit se výcviku ukrajinských pilotů na americké letouny F-16 tak společně s premiérkou Mette Frederiksenovou přijímal on. Zmíněný trénink ale začne už za úřadování Ellemanna-Jensena. Dánsko s ním chce začít tento měsíc.

Dánsko vyřadí své F-16 o dva roky dříve, aby je mohlo darovat Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám