Hlavní obsah

Dánsko řeší genderovou nevyváženost mezi kodaňskými sochami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko slíbilo, že ve svém hlavním městě postaví více soch žen. V Kodani je celkem 101 pojmenovaných soch, ovšem jen na pěti z nich jsou ženy, na 26 jsou zvířata a na 70 muži. Celkem je v Dánsku 31 soch žen z celkových 321.

Foto: Taťána Marenčíková

Malá mořská víla od Edvarda Eriksena je symbolem Kodaně.

Článek

S plánem na vztyčení více soch žen v hlavním městě přišel podle deníku The Guardian dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt, který na vyrovnání nevyváženosti přislíbil 50 milionů dánských korun (170,1 milionu Kč). Za tímto účelem bude ustanovena komise, která bude mít za úkol navrhnout, které ženy by měly nové sochy připomínat.

„Čísla téměř mluví za sebe: jen 31 z 321 soch a bust v našich městech zobrazuje ženy, a v Kodani je víc soch mytických zvířat než žen. Je to úplně šílené,“ uvedl při oznámení opatření Engel-Schmidt. „Je toto skutečně totožný obraz, ve kterém vyroste další generace? Obzvlášť když zvážíte, kolika klíčových úspěchů společnost dosáhla díky ženám. Všichni potřebujeme vzory, ke kterým můžeme vzhlížet a kteří nám dají pochopení naší sdílené minulosti.“

„Jakožto ministr bych svůj hlas rád použil k tomu, abych vzdal hold a uctil to množství žen v dánské historii. Proto chci sestavit komisi, která zmapuje, kterým ženám bychom měli vzdát hold sochami,“ řekl závěrem.

Dánského lyžaře napadl v Severní Makedonii medvěd. Kvůli mírné zimě nespal

Evropa

Ministerstvo kultury následně specifikovalo, že členy komise budou experti, kteří budou mít za úkol vyhledat ženy z dánských dějin, které byly dosud přehlíženy, a navrhnout vhodné lokace pro jejich sochy. Má jít též o „inspiraci pro budoucí projekty,“ které se budou snažit v městském prostředí zakročit proti historickým nerovnostem a zajistit tak, že budou sochy zhotovovány a distribuovány „na vědecké bázi“.

V poslední době byly v Dánsku vztyčeny sochy herečky Betty Nansenové, která zemřela v roce 1943, a spisovatelky Lise Nørgaardové, která zemřela loni ve věku 105 let. Nansenová má sochu v Kodani a Nørgaardová v Roskilde. Engel-Schmidt navrhl, že by další na řadě měly být pekařka Karen Volfová, první dánská lékařka Nielsine Nielsenová nebo Bodil Begtrupová, první dánská ambasadorka a členka komise, která v roce 1948 vyjednala Všeobecnou deklaraci lidských práv. O další návrhy požádal na sociálních sítích veřejnost.

Darujeme Ukrajině celé naše dělostřelectvo, oznámila dánská premiérka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám