Hlavní obsah

Darujeme Ukrajině celé naše dělostřelectvo, oznámila dánská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko podle premiérky Mette Frederiksenové daruje ukrajinské armádě veškeré své dělostřelectvo. Frederiksenová toto rozhodnutí oznámila na bezpečnostní konferenci v Mnichově, kde také vyzvala mezinárodní společenství k zesílené podpoře Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová a ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Premiérka si postěžovala, že evropští lídři často hovoří o výrobních problémech v souvislosti s dodávkami zbraní Kyjevu. Evropa ale podle ní zbraně má, pouze je prý musí Ukrajincům poskytnout.

„My, Dánsko, jsme se rozhodli darovat celé naše dělostřelectvo Ukrajině. A je mi líto, přátelé, že v Evropě je stále na skladě munice. To není otázka výroby. Zbraně i munici máme. Máme také protivzdušnou obranu, kterou v tuto chvíli nepotřebujeme,“ zdůraznila Frederiksenová podle ukrajinského deníku Evropejskaja pravda.

Dánsko se nyní snaží přesvědčit spojence, aby poskytli Ukrajincům „všechno, co je nutné“. „Už brzy budou nad Ukrajinou létat naše stroje F-16,“ dodala v narážce na přislíbená bojová letadla, která Dánové vyřazují z výzbroje a budou je nahrazovat modernějšími americkými letouny F-35.

Nečekejme na USA, vyzvala

Fredriksenová také uvedla, že Evropané by neměli čekat na vyřešení sporů v USA kolem financování vojenských dodávek pro Ukrajinu. „Bez ohledu na to, co se stane ve Spojených státech, se musíme my Evropané bránit a musíme bránit i Ukrajinu. Není čas na velké řeči. Na evropském kontinentu je válka,“ varovala.

Důrazný apel adresoval v Mnichově západním zemím také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Údajný nedostatek financí na zbraně pro Ukrajinu je podle něj způsoben tím, že někteří lídři ruskou agresi „nesprávně vnímají“.

„Pokaždé, když ozbrojené síly Ukrajiny opustí další město, které nemohou bránit kvůli nedostatku granátů, přemýšlejte o tom nejen v kontextu světového řádu a demokracie. Přemýšlejte o tom, co to znamená, když se ruští vojáci přiblížili o několik kilometrů k vašim domovům a vašim dětem,“ zdůraznil Kuleba podle listu Ukrajinska pravda.

Ukrajina uvedla, že odrazila velký ruský útok v Záporožské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám