Hlavní obsah

Dánsko plánuje do vojenské služby povolávat i ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Podle navrhované reformy dánských ozbrojených složek budou do vojenské služby povolávány i ženy. Toto rozhodnutí tamní vláda vysvětluje snahou dosáhnout kompletní rovnosti pohlaví. Délka služby se také prodlouží ze čtyř na jedenáct měsíců. Celá reforma je reakcí na zhoršující se vztahy s Ruskem kvůli probíhající válce na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Dánští vojáci na cvičení

Článek

„Nepřezbrojujeme, protože bychom chtěli válku. Přezbrojujeme, protože se jí chceme vyhnout,“ řekla premiérka země Mette Frederiksenová k plánům obranné úmluvy pro období 2024-2033. Podle nich bude od roku 2026 do vojenské služby každoročně povoláno 5 tisíc branců, mužů i žen.

Deník The Guardian uvádí, že v loňském roce do vojenské služby vstoupilo asi 4700 Dánů, ženy jen dobrovolně, a většinou sloužili jen čtyři měsíce.

Tyto plány nebyly ještě odsouhlaseny a v následujících týdnech o nich budou strany vést diskuzi. Již loni v červnu ovšem dánský parlament se značnou podporou odsouhlasil úmluvu, která prosazovala větší rovnost v odvodech.

Dánsko řeší genderovou nevyváženost mezi kodaňskými sochami

Evropa

Dánské ministerstvo obrany během narůstajících obav o evropské obranné kapacity vůči hrozbě ruské agrese uvedlo, že dánské ozbrojené jednotky potřebují „historické posílení,“ které vyžaduje navržení nového modelu odvodů.

„Bohužel, situace bezpečnostní politiky v Evropě se stala více a více vážnou, a to musíme vzít v potaz, když pohlížíme na budoucnost obrany,“ řekl ministr obrany Troels Lund Poulsen. „Robustnější odvody, včetně rovnosti pohlaví, musí pomoci řešení úkolů a naplnění řad ozbrojených složek a národní mobilizaci,“ doplnil.

„Je absolutně klíčové, abychom v době, kdy musíme vybudovat dánskou obranu, dostali mohutnější odvody. Proto je potřeba širší základna náborů, která zahrnuje všechna pohlaví,“ dodal.

V novém jedenáctiměsíčním modelu, který byl oznámen ve středu, by branci obdrželi pět měsíců základního výcviku, než by strávili šest měsíců v operační službě napříč armádou, letectvem a námořnictvem. I tam by se jim dostávalo dalšího výcviku.

Ženy dosud jen dobrovolně

V Dánsku, které má populaci jen přes šest milionů lidí, mohou být do vojenské služby povoláni všichni fyzicky zdatní muži starší osmnácti let. Protože se dostatek mužů hlásí dobrovolně, provozuje Dánsko „loterijní systém.“ To znamená, že ne všichni muži musí sloužit. Ženám byla vojenská služba povolena v roce 1998, ale čistě na dobrovolné bázi.

Náčelník dánského generálního štábu Flemming Lentfer uvedl, že je rozšíření odvodů „potřebným základem“ posílení bojové síly dánských ozbrojených sil. „V ozbrojených složkách podporujeme všechny iniciativy, které mohou rozšířit naši náborovou základnu a zvýšit diverzitu. Větší míra rovnosti mezi pohlavími je zde nutná i žádoucí,“ prohlásil.

Pavlův plán funguje. Munici pro Ukrajinu zafinancuje Dánsko, Kanada i další státy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám